Tips om je vagina gezond te houden

Tips om je vagina gezond te houden

Als we eerlijk zijn, wat leren we eigenlijk over de gezondheid van onze vagina tijdens onze schooljaren? De lessen biologie zijn redelijk standaard aangezien deze aan jongens én meisjes tegelijkertijd worden gegeven. Maar hoe weet je dan als vrouw hoe je zorg draagt voor je vrouwelijke geslachtsorgaan?

De informatie die we krijgen via onze mama, zussen of vriendinnen kan ons vaak al op weg helpen. Helaas moeten we de belangrijke feiten en vragen soms zelf uitzoeken en ontdekken. Ik help jou graag om meer kennis te vergaren over je vaginale flora en hoe we onze vagina gezond én gelukkig houden 😉. Onderaan dit blogartikeltje kan je 9 gemakkelijke tips vinden om de gezondheid van je vagina te verbeteren.

Voedingsmiddelen die je vagina gezond houden

Een lichaam in balans, dat is hetgeen waarnaar we moeten streven. Daar hoort ook de pH-waarde bij. De “pH” verwijst naar de zuur-base balans in het lichaam, dus als we spreken over de pH-waarde van je vagina wordt de zuurgraad van je vagina bedoeld. Ons lichaam doet veel werk al voor ons, maar dat neemt niet weg dat we een handje kunnen helpen en dit eenvoudigweg via onze voeding.

Heb je ooit al vaginale ongemakken gehad? Net zoals bij de rest van ons lichaam kan voeding een grote rol spelen om je vaginale gezondheid te ondersteunen;

1) Probiotica: je kunt dit als supplement nemen, maar je kan ze ook eten! Voedingsmiddelen zoals zuurkool en yoghurt staan ​​bekend om het toevoegen van gezonde melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën behoren tot de belangrijkste bacteriën van de darm- en vaginaflora dus voor beide systemen zijn deze essentiële voor een goede werking.

2) Omega 3: vooral te vinden in vette vissoorten zoals zalm, sardines, forel en haring. Deze zijn rijk aan DHA en ELA omega-3-vetzuren. Er bestaan ook ALA omega-3-vetzuren en deze vinden we in noten, groene bladgroenten, plantaardige oliën,… Elke vaginale geur is slecht, maar voedsel hoog in omega 3 kan die geur afweren.

3) Plantaardige vetten: zoals olijfolie, noten, zaden en avocado’s. Deze helpen bij het creëren van een evenwichtige hormoonbalans én ze kunnen ook helpen bij het reguleren van de pH-waarde van je vagina.

4) Vitamine C: te vinden in citrusvruchten, aardbeien en andere bessen. Deze vitamine is een van de sterkste componenten voor het bestrijden van vrije radicalen.

5) Veenbessen of cranberries: deze helpen je beschermen tegen het optreden van herhaalde blaasinfecties. Niet gek op de smaak? Neem een supplement die deze bes in hoge concentratie bevat. Lees ook ons blogartikel over de oorzaken van een blaasontstekingen.   

Zoals bij vele klachten of ongemakken; maak gezonde levensstijlkeuze en merk het verschil! De eerste stap daarbij is altijd gezonde, evenwichtige voeding waarbij je suikers en bewerkte koolhydraten zo veel mogelijk vermijd.

Natuurlijke manieren om je vaginale pH terug in evenwicht te brengen

Heb je last van vaginale problemen, zoals een vieze geur, jeuk, ongebruikelijke (witte, groene of grijze) afscheiding of een branderig gevoel tijdens het plassen? Als dat zo is, is er niets om je voor te schamen. Deze signalen vertellen jouw lichaam dat je vrouwelijke geslachtsorgaan wat extra verzorging en liefde nodig heeft.

Alle systemen in ons lichaam zijn met elkaar verbonden. Als vrouw is het belangrijk dat we dus ook moeite doen om onze vaginale gezondheid te ondersteunen. Ons lichaam werkt van nature om een ​​normale pH-balans te behouden. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij minder dan 7 zuur is en meer dan 7 alkalisch. Onze vagina heeft een lagere pH nodig om schadelijke bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers af te weren. Vandaar dat de pH-waarde van onze vagina licht zuur is 3,8 en 4,5. De zuurgraad van je vagina verandert naarmate je ouder wordt en het is belangrijk om een hoge vaginale pH-waarde vermijden, omdat dit de perfecte omgeving creëert voor ongezonde bacteriën om te groeien.

De gevolgen van een hoge vaginale pH kunnen ernstig zijn, omdat het tot het volgende kan leiden:

  • Bacteriële infectie
  • Verhoogde kans op soa’s
  • Verhoogd risico op vroeggeboorte, bekkenontsteking, onvruchtbaarheid
  • Pijn tijdens de seks

Wat kan de pH-waarde van je vagina verhogen?

  • Ongesteld zijn: menstruatiebloed heeft een pH van 7,4. Tip: laat je tampons of menstruatiecups niet te lang zitten!
  • Seks: de man zijn sperma heeft een pH van 7,1 tot 8. Er is een reden waarom je als vrouw best snel even naar het toilet gaat en daarna pas even knuffelt met je partner.😉
  • Producten met geurtjes gebruiken op je geslachtsdelen ( crèmes, glijmiddel, … )
  • Bubbelbaden: Baden in slecht gedesinfecteerde bubbelbaden en zwembaden kan de overdracht van vaginale infecties bevorderen.
  • Gebruik van anticonceptie en hormoonbehandelingen

Als je vermoedt dat je vaginale pH-waarde niet oké is, kan je een pH-testkit voor thuis kopen. Als de symptomen aanhouden, is het nodig om een arts te raadplegen. Infecties zijn niet iets om licht over te gaan. Tegelijkertijd zijn er zeker dingen die je kunt doen om de gezondheid van je vagina te verbeteren.

9 tips om de gezondheid van je vagina te verbeteren:

  • Zoals hierboven al vermeld, eet gezond. Dat wil zeggen vermijd suikers en bewerkte koolhydraten. Deze kunnen je pH-waarde veranderen.
  • Knoflook is een natuurlijk antischimmelmiddel en yoghurt kan helpen bij het bestrijden van slechte bacteriën in je lichaam. Deze twee voedingsmiddelen zijn perfect om te eten als je je vaginale gezondheid in evenwicht wilt brengen.
  • Gebruik bescherming tijdens seks.
  • Gebruik probiotica die ontworpen zijn voor vaginale gezondheid.
  • Je vagina is een zelfreinigend orgaan. Sommige producten zijn geweldig om je vagina te helpen herstellen van een infectie, maar overmatig gebruik van een product kan ervoor zorgen dat de vagina stopt met zichzelf onderhouden, waardoor je problemen down-under krijgt! Daarmee bedoel ik dat je het meer vatbaar wordt voor infecties, slechte bacteriën, enz. Gebruik dus géén douchegel in de buurt van je geslachtsorgaan, gebruik gewoon water!
  • Bewaar een extra slipje in je tas. Hete zomerdagen zoals we ze gekend hebben deze zomer zijn risicovol voor je vagina flora want warme, vochtige omgevingen zijn perfect om infecties te creëren. Let op: afscheiding in je slip is goed nieuws! Dat betekent dat je vagina als zelfreinigend orgaan doet wat het moet doen en dat is de ongewenste bacteriën uit het lichaam verwijderen. Maar het is fijner én gezonder voor je vaginale flora om regelmatiger van slip te wisselen dan bijvoorbeeld inlegkruisjes te gebruiken.
  • Laat je testen na elke seksuele partner en voorkom soa’s.
  • Wees lief voor jezelf. Er zijn dagen waarop we twijfelen aan onszelf, ons zelfvertrouwen een dipje heeft en social media helpt daar niet bepaalt bij. Onthoud dat je sexy voelen een gemoedstoestand is. Als je vrouwelijke geslachtsorgaan in goede gezondheid is, is dat al een mooi begin.
  • En last but not least, geniet van een beetje me-time 😉 Masturbatie heeft ongelooflijke voordelen; verminderde stress, betere slaap, minder menstruatiepijn, verminderde spierspanning enz.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?