Wat kan je doen om je huid voor te bereiden op de zomer? We voelen ons allemaal 100% klaar voor de zomer, maar onze huid heeft wat tijd nodig om zich voor te bereiden voor de realiteit van de komende zomermaanden.
Afgelopen winter kregen we sowieso te maken met stress, weinig gevarieerde voeding én wellicht heel wat schermtijd ( Netflix, sociale media, televisie,… ). We zijn er ons misschien niet van bewust, maar dat zal leiden tot verhoogde niveaus van ontsteking in onze huid en dat is de ultieme verouderingsfactor.
Dus het is tijd om onze huid klaar te maken voor de hittegolven beginnen en UV-niveaus stijgen. Wij geven jou graag 8 tips voor een stralende huid deze zomer! 😉
1. Zeg “vaarwel” tegen stress
Hoge niveaus van cortisol, het stresshormoon, kunnen ontstekingsaandoeningen in de huid veroorzaken, waardoor de natuurlijke cel functie en het vermogen om zichzelf te beschermen wordt verstoord. Negatieve krantenkoppen en radioberichten, doen daar allemaal geen goed aan. Een goed begin van je huidverzorging is om stress te vermijden en een manier te vinden ermee om te gaan. Hoe ga je bijvoorbeeld om met stress?
– ga op zoek naar triggers van stress en probeer deze te mijden
– meer sporten of yoga
– zet een doel en zet je hier 100% voor in
– eet/ drink gezond
2. Een beschermingslaagje extra
Als we in de zon komen, is het goed om de huid te beschermen met allerlei laagjes. Iedereen denkt dan meteen aan zonnecrème, maar er zijn nog producten die kunnen zorgen voor extra bescherming. Het doel is om de huidbarrière te versterken en oxidatieve stress te beperken.
Wat dan zoal? ☀️
– Astaxanthine is een supplement dat je kan nemen voor een gezonde en gave huid. Het biedt ook een natuurlijke bescherming tegen de schadelijke ultraviolette (UV-)straling van de zon.
– Betacaroteen is een voorloper van vitamine A. Ons lichaam zal betacaroteen enkel omzetten in vitamine A naargelang zijn behoefte. Vitamine A draagt bij tot het behoud van een normale huid.
– Vitamine E is een krachtige antioxidant en een van de beste zomersupplementen voor de huid. Het beschermt de huid tegen schade door de zon en absorbeert het schadelijke UV-licht.
3. Hoe zit het met je bacteriën?
Een belangrijke vraag: hoe evenwichtig is je microbioom? Dermatologen zijn het erover eens dat de bacteriën die op je huid leven essentieel zijn voor een gezond functionerende huidafweer. Het moment dat het uit balans raakt, is wanneer we schade krijgen in de huidstructuur. We weten ook dat UV-straling de balans van de microben op de huid kan veranderen.
Ga dus op zoek naar serums en vocht inbrengende crèmes die de goede bacteriën op onze huid voeden of beschermen. Deze huidverzorging is géén vervanging voor SPF, maar het kan helpen om jou efficiënt te beschermen tegen UV-verstoring.
4. Veel kleur eten! 🥕
Veel polyfenolen eten komende lente en zomer kan een positief effect kan hebben op ons darmmicrobioom en de darm-huidverbinding. Polyfenolen zijn speciale plantchemicaliën die planten vaak hun kleur geven zoals; betacaroteen in wortelen, anthocyanen in bosbessen en lycopeen in tomaten om er maar een paar te noemen. Deze helpen het darmmicrobioom te voeden en bieden bescherming tegen schade door vrije radicalen die de huid kan aantasten.
Leg je focus dus niet alleen op “lekker” , maar dus ook op kleur! Doordat je een verscheidenheid voedingsmiddelen in je dieet steekt, bereik je dit op natuurlijke wijze. Voeding met de meeste polyfenolische stoffen zijn vooral kurkuma, blauwe druiven, citrusvruchten, en broccoli.
5. Hyaluronzuur tijdens de zomer
Minder fijne lijntjes en een frissere huid? Dan is hyaluronzuur een must have. Bovendien maakt hyaluronzuur de huid niet overgevoelig voor zonlicht en UV stralen. Dat maakt het een uitermate geschikt supplement om te nemen het hele jaar door, maar zeker tijdens de lente en zomer. Door dagelijks dit supplement in te nemen kan je je huid én gewrichten gezond houden.
6. Antioxidanten en ontstekingsremmende in voeding
In de ayurvedische geneeskunde leggen ze voor een gezonde huid vooral de nadruk op voeding die rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmend werkt.
In Ayurveda draait het ook allemaal om balans. Dit betekent dat je op een hete dag koude dingen eet. Denk aan deze voeding tijdens de lente en zomer; komkommer, watermeloen, bessen, licht verteerbare salades en drink eens kokoswater in plaats van gewoon water.
Ga dus op zoek naar verse groenten en fruit die rijk zijn aan natuurlijke antioxidanten om zo de huid te beschermen tegen vrije radicalen die tot een versnelde veroudering van de huid kunnen leiden. Voeding/ kruiden rijk aan antioxidanten zijn o.a. kaneel, kruidnagel, kurkuma, acai bessen, goji bessen, broccoli, boerenkool, spinazie, uien,…
7. Zet de hete kraan uit
Een simpele tip, maar wel een die bijzonder deugd kan doen in de zomer. Trouwens, heet water is nooit goed voor je huid hoe heerlijk het ook kan voelen. De American Academy of Dermatology adviseert het gebruik van lauw water. Of – als je een Wim Hoff-fan bent – ijskoud water gebruiken om je te wassen of onder te dompelen zodat je ook nog de bloedsomloop stimuleert.
8. Massages van het gezicht of gezichtsyoga
Waarom? Massages stimuleren de bloedsomloop, helpen de huid en de onderliggende lymfeklieren gifstoffen uit te scheiden en zijn voedend voor de huid. Massages met warme olie zijn heilzaam voor je lichaam en je huid. Ze maken de huid soepel, maar hebben ook een positieve en rustgevende invloed op het zenuwstelsel. De stress-reducerende effecten van oliemassages leiden tot meer innerlijke rust en daarmee tot meer schoonheid.
Al ooit gezichtsyoga geprobeerd? Danielle Collins is een expert in ” Face yoga ” en zij toont in deze video 6 gemakkelijke oefeningen: https://www.youtube.com/watch?v=Vb_xcKcYs0Q . Iedereen kan 20 minuten vrijmaken op een dag, toch? Deze oefeningen helpen om de rimpels in ons gezicht te verminderen en het gelaat te verstevigen en versterken.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.