Bloedsuikerspiegel-cijfers in België
Een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) wordt in verband gebracht met diabetes. Bij hyperglykemie is de bloedsuikerspiegel boven de 11.1 mmol/l. Het omgekeerde bestaat natuurlijk ook. Bij hypoglykemie is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed.Je hebt hypoglykemie als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l.
In de laatste tien jaar steeg het percentage diabetespatiënten in België van 5,1 naar 6,1%. Dat bleek uit cijfers van het IMA (2020). Wereldwijd is er een toename van diabetes en prediabetes. De oorzaken? De vergrijzing en een toename van andere risicofactoren zoals overgewicht, ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging.
9 manieren om de bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze te verlagen
Regelmatig bewegen:
Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen een goed gewicht te behouden en de insulinegevoeligheid te verhogen. Een verhoogde insulinegevoeligheid betekent dat je cellen de beschikbare suiker in uw bloedbaan beter kunnen gebruiken.
Als je last hebt van bloedsuikerspiegelschommelingen, is het belangrijk deze regelmatig te controleren. Zo weet je hoe je lichaam op sportactiviteiten reageert en kan je voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag wordt. Dagelijks bewegen is heel goed voor je fysieke en mentale welzijn. Denk maar aan wandelen, fietsen, dansen of zwemmen.
Koolhydraten beperken:
Je lichaam breekt koolhydraten af in suikers (meestal glucose), en vervolgens helpt insuline je lichaam om suiker te gebruiken en op te slaan voor energie. Wanneer je teveel koolhydraten eet of insulinefunctie problemen hebt, “mislukt” dit proces en kan de bloedglucosespiegel stijgen.
De inname van koolhydraten kan je dus beter beperken of goed opvolgen om te weten hoeveel je nodig hebt. Het plannen van maaltijden kan hierbij helpen. Veel onderzoeken tonen aan dat een koolhydraatarm dieet helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en bloedsuikerpieken te voorkomen.
Meer vezels eten:
Vezels vertragen de vertering van koolhydraten en de opname van suikers. Om deze redenen bevordert het een meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Bovendien kan een vezelrijk dieet helpen om diabetes type 1 beter onder controle te houden door het vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren te verbeteren en de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten;
- groenten
- fruit
- peulvruchten
- volkoren
Meer water drinken:
Door voldoende water te drinken, kan je de bloedsuikerspiegel binnen gezonde grenzen houden. Naast het voorkomen van uitdroging, helpt het je nieren de overtollige suiker via de urine weg te spoelen. Regelmatig water drinken helpt het bloed te hydrateren, verlaagt de bloedsuikerspiegel en kan het risico op diabetes verminderen.
Houd er rekening mee dat water en andere niet-calorierijke dranken de beste keuze zijn. Teveel aan frisdrank kan de bloedglucose verhogen, zorgen voor gewichtstoename en het risico op diabetes verhogen.
Voeding met een lage glycemische index:
De glycemische index meet hoe we voedsel opnemen of verteren en wat daarvan de invloed is op de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt. Zowel de hoeveelheid als het type koolhydraten bepalen hoe een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel beïnvloedt.
Het is aangetoond dat het eten van voedingsmiddelen met een lage glycemische index de bloedsuikerspiegel verlaagt bij mensen met diabetes. Hoewel de glycemische index van voedingsmiddelen belangrijk is, is de hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten ook van belang. Voedingsmiddelen met een lage tot matige glycemische index zijn onder meer:
- yoghurt
- bonen en linzen
- tarwe pasta en bulgur
- niet-zetmeelrijke groenten
Stress beperken:
Stress kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Hormonen zoals glucagon en cortisol worden uitgescheiden tijdens stress. Deze hormonen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Onderzoeken tonen aan dat lichaamsbeweging, ontspanning en meditatie de stress in het lichaam aanzienlijk verminderden en de bloedsuikerspiegel verlaagden.
Voldoende slapen:
Als je veel kan slapen is dat geweldig, maar ook noodzakelijk voor een goede gezondheid. Slechte slaapgewoonten en een gebrek aan rust kunnen ook de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid beïnvloeden. Ze kunnen de eetlust verhogen en gewichtstoename bevorderen.
Voeding rijk aan magnesium en chroom:
Te hoge bloedsuikerspiegels en diabetes zijn ook in verband gebracht met tekorten aan bepaalde micronutriënten zoals o.a. de mineralen chroom en magnesium. Chroom is betrokken bij het metabolisme van koolhydraten en vetten. Het helpt ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Sommige onderzoeken onder mensen met diabetes toonden aan dat chroom voordelen had voor de bloedsuikerspiegel op lange termijn. Chroom-rijke voedingsmiddelen zijn;
- vlees
- volkoren producten
- fruit en groenten
- noten
Van magnesium is ook aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel ten goede komt, terwijl magnesiumtekort in verband is gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes. Studies hebben personen met de hoogste magnesiuminname in verband gebracht met een tot 47% lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Magnesium-rijke voedingsmiddelen zijn;
- donkere bladgroenten
- pompoen(pitten)
- volkoren producten
- bananen en avocado’s
De kracht van kaneel:
Van kaneel is langer bekend dat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Het is aangetoond dat het de insulinegevoeligheid verbetert door de insulineresistentie op cellulair niveau te verminderen. Studies tonen aan dat kaneel ook de bloedsuikerspiegel tot 29% kan verlagen.
-
Cinnamomum+ (90caps)€37,00
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*