Wat doet je lever voor je gezondheid?

ontgifting van schadelijke stoffen

Onze lever speelt een belangrijke rol bij het verwerken van stoffen die het lichaam niet nodig heeft. Deze stoffen kunnen van binnenuit ontstaan, bijvoorbeeld door een verstoorde darmflora. Ook externe factoren, zoals milieuvervuiling en pesticiden, kunnen bijdragen aan de aanwezigheid van ongewenste stoffen in ons lichaam, die we kunnen opnemen via de lucht, ons voedsel en drinkwater.

Wat zijn de functies van de lever?

Verwerking van voedingsstoffen: de lever is betrokken bij het verwerken van voedingsstoffen die uit het spijsverteringsstelsel komen. Nadat voedingsstoffen uit het voedsel zijn afgebroken in de darmen, worden ze via het bloed naar de lever gestuurd, waar ze worden omgezet of opgeslagen voor gebruik door het lichaam.

Afbraak van stoffen: de lever helpt bij het afbreken van stoffen zoals hormonen, medicijnen en alcohol. Dit zorgt ervoor dat het lichaam deze stoffen efficiënt kan verwijderen.

Opslag van vitamines en mineralen: de lever slaat verschillende vitamines (zoals vitamine A, D, E en K) en mineralen (zoals ijzer) op. Deze worden indien nodig weer afgegeven aan het lichaam.

Eiwitsynthese: de lever produceert een aantal belangrijke eiwitten, zoals albumine en stollingsfactoren die belangrijk zijn voor het bloedstollingsproces.

Verbinding met voeding en beweging

  • Invloed van voeding: wat je eet heeft invloed op de lever, omdat dit orgaan voedingsstoffen verwerkt die uit de voeding komen. Een evenwichtig dieet draagt bij aan de normale werking van de lever door het lichaam van de benodigde voedingsstoffen te voorzien.
  • Beweging: lichaamsbeweging helpt bij het handhaven van een gezonde stofwisseling, wat de werking van de lever indirect kan ondersteunen. Regelmatige beweging helpt bij het reguleren van het lichaamsgewicht, wat belangrijk is voor het algehele metabolisme.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
428 beoordelingen