Een vitamine B12-tekort?

Vitamine B12 tekort een informerend blogbericht

Meer en meer mensen zijn vandaag de dag bewust dat gezond eten belangrijk is voor een goede gezondheid. Echter mag je nog zo evenwichtig en gezond eten, toch kan je nog altijd met vitaminetekorten kampen. Een tekort aan een bepaalde vitamine zal leiden tot klachten en in het geval van een vitamine B12-tekort is dat o.a. een gebrek aan energie en een gevoel van lusteloosheid.

Vitamine B12 is belangrijk voor je gezondheid

Voor je gezondheid is het heel belangrijk om voldoende vitamine B12 via de voeding op te nemen. Deze vitamine is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 draagt ook bij aan de energievoorziening en draagt bij tot een goede weerstand. Vitamine B12 kan je terugvinden in vlees, vis, melk en eieren.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ongeveer 15% van de Belgische bevolking een vitamine B12-tekort heeft. Zo’n tekort aanvullen is niet bij elke vitamine even gemakkelijk en zeker niet bij B12. Waarom? Niet elke persoon kan deze vitamine goed opnemen in het lichaam. Dat komt o.a. door het niet goed verdragen van tarwe met als gevolg dat het maagdarmstelsel is ontregelt, het nemen van de pil, teveel stress, een slecht-werkende lever,… Een ander bijkomend probleem is dat er bij traditionele geneeskunde niet vaak wordt stilgestaan aan een tekort van deze vitamine. In het boek ” Is het misschien een vitamine B12-tekort ? ” zegt Sally Pacholok dat een B12-tekort enorm vaak over het hoofd wordt gezien met ernstige gevolgen voor die patiënten.

Hoe herken je een vitamine B12- tekort?

Geen zorgen want niet iedereen heeft een B12-tekort, maar het komt wel vaker voor dan wordt gedacht. Het is belangrijk om een tekort zo snel mogelijk te erkennen en op te lossen dus vandaar dit blogberichtje.

Symptomen van een vitamine B12-tekort?

  • een lage weerstand ( m.a.w. snel ziek zijn, extreme vermoeidheid, spieren die snel verzuren, … )
  • klachten zoals; tintelingen in handen, duizeligheid, spierkrampen, oorsuizingen …
  • meer gevoelig voor licht en geluid dan ‘normaal’
  • mentale klachten zoals verward en vergeetachtig zijn, niet goed kunnen inslapen, …

Herken je enkele van deze symptomen, maar twijfel je nog? Laat zeker eens een bloedonderzoek doen bij je gezondheidsspecialist. Als je vermoedt dat je een B12-tekort hebt, kan je dit best nagaan vooraleer je start met supplementen te nemen. Er bestaan ook B12-smelttabletten. Bij zuig of smelttabletten komt de B12 rechtstreeks via het mondslijmvlies de bloedbaan binnen wat ervoor zorgt dat je lichaam het sneller zal opnemen. Na een B12-kuur van enkele maanden, kan je van je tekort vanaf zijn. Vraag advies aan ons of je gezondheidsspecialist indien je hierover meer wenst te weten.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?