Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van een gezond en evenwichtig dieet voor een goede gezondheid. Toch kan het ondanks een gezond dieet voorkomen dat je kampt met een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B12. Een vitamine B12-tekort kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder een gevoel van vermoeidheid of een gebrek aan energie.
Vitamine B12 en je gezondheid
Vitamine B12 is essentieel voor het lichaam, aangezien het een rol speelt in de aanmaak van rode bloedcellen en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Het draagt ook bij aan de normale energiehuishouding en ondersteunt een normaal functionerend immuunsysteem. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren.
Onderzoeken suggereren dat een aanzienlijke hoeveelheid van de bevolking een vitamine B12-tekort heeft, met schattingen die variëren. In België zou naar schatting 15% van de bevolking een tekort aan vitamine B12 kunnen hebben, hoewel dit percentage kan variëren afhankelijk van de bron en de meetmethoden.
Het is belangrijk te weten dat vitamine B12 niet altijd even goed door iedereen wordt opgenomen. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals een verstoord maagdarmstelsel, het gebruik van bepaalde medicijnen, stress, of een slecht werkende lever. Soms wordt een vitamine B12-tekort over het hoofd gezien, vooral omdat de symptomen veelzijdig kunnen zijn en niet altijd direct met B12 in verband worden gebracht.
Symptomen van een vitamine B12-tekort
Hoewel niet iedereen last heeft van een vitamine B12-tekort, komen de symptomen vaker voor dan men denkt. Het is belangrijk om eventuele symptomen vroegtijdig te herkennen en een arts of specialist te raadplegen voor verder advies. Enkele mogelijke symptomen kunnen zijn:
- Vermoeidheid en een gevoel van algemene zwakte
- Tintelingen in de handen of voeten, duizeligheid, spierkrampen
- Oorsuizingen (tinnitus)
- Gevoeligheid voor licht en geluid
- Geheugenproblemen, concentratieverlies, of andere cognitieve klachten
Het is belangrijk te benadrukken dat deze symptomen niet per definitie wijzen op een vitamine B12-tekort, maar wel indicaties kunnen zijn. Als je vermoedt dat je een tekort hebt, is het raadzaam om een bloedonderzoek te laten doen bij een gezondheidsprofessional. Enkel op basis van een bloedtest kan een tekort officieel worden vastgesteld.
Vitamine B12 aanvullen
Als je een vitamine B12-tekort hebt, is het mogelijk om dit aan te vullen, bijvoorbeeld via dieetveranderingen of door het gebruik van supplementen. Het is belangrijk om te overleggen met een arts of specialist voordat je begint met het innemen van supplementen, aangezien het aanpassen van je dieet of het nemen van suppletie op maat moet gebeuren.
-
Vit-B12+ (60tabl)€27,00
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.