Wat kun je tijdens je zwangerschap het beste eten als je toch graag wilt snacken? Voor zwangere vrouwen is het best een tussendoortje te eten die uit ten minste twee belangrijke voedselgroepen bestaat. Hieronder geven we je wat inspiratie van gezonde snacks tijdens de zwangerschap.
Appels, Pindakaas en Crackers
Met eiwitten, vezels en gezonde vetten blijf je vol tussen de maaltijden door. Smeer 1 of 2 eetlepels pindakaas op plakjes appels en volkoren crackers. Kies natuurlijke pindakaas in plaats van gewone pindakaas, die ongezonde gehydrogeneerde olie heeft. Probeer ook verschillende combinaties van notenboter (amandel, cashewnoten) en fruit (peren, bananen). Dit is een van de populairste én meest gezonde snacks tijdens de zwangerschap.
Tortilla Chips Met Guacamole
Kies voor volkoren tortillachips of vezelrijkere tortillachips. Dompel ze onder in guacamole, dat veel foliumzuur bevat. Als je niet van avocado’s houdt, is een eiwitrijke bonendip een goede optie.
Yoghurt Met Noten En Fruit
Streef elke dag naar minstens drie porties magere zuivel, zodat jij en je baby voldoende calcium krijgen voor sterke botten en tanden. Griekse yoghurt heeft meer eiwitten dan gewone yoghurt, en het vult meer ook. Bestrooi met 1 tot 2 eetlepels noten voor eiwitten en vezels. Werk af met fruit; rode bessen, in blokjes gesneden perziken, reepjes appel,…
Chocolade en fruit
Chocolade mag tijdens je zwangerschap! Het kan je risico op pre-eclampsie verlagen, een aandoening die bij sommige zwangere vrouwen hoge bloeddruk en orgaanschade kan veroorzaken. Combineer een kleine reep pure chocolade met fruit. Chocoladepudding gemaakt met magere melk zal je zuivelinname stimuleren en helpt met de ontwikkeling van de botten van je baby.
Smoothies
Begin met yoghurt of melk als basis voor je dagelijkse portie zuivel. Vruchtensap kan ook maar bevat te veel lege calorieën en suikers ( tenzij verse vruchtensap natuurlijk!). Voeg vervolgens bananen of bessen toe. Als je verse spinazie of selderij gebruikt, proef je het niet eens en voeg je meteen veel extra vitamines en vezels toe. Een bolletje pindakaas erbij geeft je de eiwitten die je nodig hebt.
Hummus Met Groenten
Deze ideale snack is een vezelrijke krachtpatser. Hummus is vooral gemaakt van kikkererwten en die bevatten veel foliumzuur, ijzer, magnesium, zink en proteïnen. Je kunt het op je boterham smeren als beleg, maar ook als tussendoortje. Het is snel te maken ook. Het best maak je de hummus zelf want vele soorten hummus in de supermarkten bevatten vaak E-nummers. Snij enkele groentjes zoals wortelen, selderij en paprika om te doppen in je homemade hummus.
Vis
Als je zwanger bent, word je aangeraden om vette vis te eten omwille van de gezonde visolie. Ga op zoek naar vissoorten die veel vitamine B12, eiwitten en Omega-3 vetzuren bevatten. Dit is goed voor de hersenontwikkeling en de het gezichtsvermogen van je baby. Maak zelf je tonijnsalade, heerlijk op een volkoren cracker.
Weet je al welke supplementen je best inneemt tijdens je zwangerschap? Lees ons ander blogberichtje voor meer info.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.