Dat water drinken heel gezond is voor het lichaam, weten we allemaal. Vocht regelt je lichaamstemperatuur, het vervoert de voedings- en afvalstoffen door het lichaam en het helpt je darmen om de voedingsstoffen op te nemen. Met de hittegolf die we meemaken de laatste weken, is er bij velen de vraag ontstaan “ Hoeveel water moet je per dag eigenlijk drinken? “ .
Water drinken om je vochtbalans op peil te houden
Om je vochtbalans op peil te houden en niet uit te drogen, moet je voldoende water drinken op een dag. Je kan vocht opnemen op verschillende manieren. Via je eten krijg je vocht binnen, ± 1 liter per dag, maar de meest efficiënte methode is natuurlijk door het drinken van water.
Ons advies? Volwassenen moeten 1,5 tot 2 liter water per dag drinken, voor kinderen is 1 liter water per dag voldoende. Er bestaat een formule dat je 0,03 x je lichaamsgewicht in kilo’s rekent als leidraad om te weten hoeveel water je moet opnemen. Voor een vrouw van 62kg wil dat zeggen dat ze 1,86 liter water per dag moet drinken.
Wanneer je ziek bent, zoals koorts of diarree doe je er verstandig aan om meer water te drinken. Tijdens diarree verlies je meer vocht, wat logischerwijs aangevuld dient te worden. Ook heb je tijdens koorts een hogere lichaamstemperatuur, wat de behoefte naar vocht verhoogd.
Vermijd uitdroging door genoeg water te drinken
Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60 à 70% uit vocht. Door te zweten, ademen, plaspauzes, … verlies zo’n twee liter vocht/ water per dag. Houd dus je vochtbalans op peil, want anders zou je wel eens uitdrogingsverschijnselen kunnen krijgen.
Een droge mond, dorst, hoofdpijn, misselijkheid en zelfs spierkrampen zijn verschijnselen van uitdroging. Verwarring kan een aanwijzing zijn voor heel ernstige uitdroging, omdat vooral de hersencellen erg gevoelig zijn hiervoor. In het ergste geval kan je zelfs in shock verkeren. Drink dus genoeg water als je een van deze symptomen hebt!
Thuis én onderweg
Thuis of op het werk drink je over het algemeen wel eens een glas water. Dat is vaak niet voldoende. Het probleem zit hem als je vaak onderweg bent. De oplossing hiervoor is ervoor zorgen dat je altijd water bijhebt in je auto. Als je een beetje milieubewust bent, neem dan een leuke drinkbus mee! Zo heb je altijd drinken bij de hand als je dorst hebt en zal je ook meer vocht opnemen dagelijks. Met het warme weer ( en eventuele files ) zal je blij zijn dat je een drinkbus met water meehebt.
Water is goed voor huid, haar en lichaam
Water drinken heeft vele voordelen voor je huid, haar en lichaam.
Water drinken is goed voor je huid
Water zorgt ervoor dat je huid elastischer wordt waardoor je minder kans hebt op irritatie en je rimpels. Water voert de gifstoffen uit je lichaam af, dus zeg maar dag tegen puisjes en “hallo frisse huid”. Let op: als je stopt met voldoende water te drinken, worden ouderdomsverschijnselen weer zichtbaarder. Dus blijven water drinken is de boodschap.
Strakkere huid verzekert! Dompel eens je gezicht onder in warm water, dit zal je poriën openen. Direct nadien dompel je je gezicht in ijskoud water! Hierdoor sluiten de poriën weer en wordt je huid strakker. Dit helpt trouwens ook tegen vermoeidheid en de bijhorende walletjes!
Water drinken is goed voor je haar
Water is niet alleen goed voor je huid maar ook voor je haar! Op het einde van je douche spoel je best je haar even af met koud water, dit geeft je glanzend én sterker haar.
Water drinken is goed voor je lichaam
Veel water = kilo’s afvallen? Niet helemaal. Water vult je maag en zal ervoor zorgen dat je minder snel honger hebt. In die zin zouden de kilo’s wel kunnen verminderen. Bovendien zorgt water voor een goede afvoer van de gifstoffen in het lichaam. Tot slot word je minder snel moe wanneer je voldoende drinkt en is het beter voor je spieren en je nieren.
Drink dus voldoende water, jouw lichaam zal je dankbaar zijn!
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.