Iedereen kent het wel. Je koopt iets van voeding en het verdwijnt uiteindelijk achteraan in de voorraadkast tot het bedorven is. Niet fijn natuurlijk. Maar hoe zit het met de houdbaarheid van supplementen?
Houdbaarheid voedingssupplementen
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er twee soorten vervaldata bestaan. Je hebt ;
- Ten minste houdbaar tot ( THT ) : dit is voor langer houdbare producten een datum van minimale houdbaarheid bijvoorbeeld chocolade, frisdranken, pasta, …
- Te gebruiken tot ( TGT ) : dit is voor producten die snel bederven een uiterste consumptiedatum bijvoorbeeld vers vlees/ vis, kaas, bereide maaltijden in het koelvak, …
Een THT-datum op de verpakking is voor de consument een garantie dat het voedingsmiddel veilig en kwalitatief is tot op de vermelde datum. Belangrijk hierbij is dat ze worden bewaard zoals aangegeven op de verpakking zoals bijvoorbeeld bij onze supplementen. “ Het product bewaren op kamertemperatuur (15°C-25°C), vochtvrij en buiten bereik van direct zonlicht.”
De basisregels voor een goede bewaring van voedingssupplementen na opening zijn; in de originele verpakking, droog, donker, op kamertemperatuur, niet in de koelkast ( tenzij met siropen of zo aangeduid op de verpakking ). Idealiter een keukenkastje niet te dicht bij koele of warme bronnen.
Verder is de THT-datum bij voedingssupplementen ook een garantie op de aanwezigheid én de werkzaamheid van de ingrediënten gedurende twee tot drie jaar (afhankelijk van het product) na de productiedatum. Als de vitamine of het supplement op een goede manier werd bewaard, zal de kwaliteit dus niet verminderen bij het naderen van de houdbaarheidsdatum.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar het is vaak nog veilig om in te nemen. Je hoeft een potje waarvan de THT-datum is verstreken dus niet meteen weg te gooien. Gebruik je gezond verstand. Als een product de THT datum heeft overschreden en het ruikt slecht en ziet er niet als ‘de normale kleur’ uit , is weggooien de duidelijke boodschap !
Iets eten dat overtijd is, kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maar hoe zit het dan met de houdbaarheid van supplementen?
Mag ik supplementen na vervaldatum innemen?
JA! Maar, het is afhankelijk van welke ingrediënten het supplement bevat. Voedingssupplementen op basis van gedroogde planten en kruiden kunnen zeker drie tot vier jaar worden gebruikt. Daarna gaat de kwaliteit er stelselmatig op achteruit waardoor de werkzaamheid vermindert.
Een supplement waarvan de THT-datum is verstreken kan dus van mindere kwaliteit zijn omdat de actieve stoffen zoals vitamines kunnen oxideren of bederven. Wat wil dat zeggen? In het kort wil dat zeggen dat er na x aantal tijd minder van deze stoffen in het product kunnen zitten.
De meeste vitaminen, antioxidanten en mineralen bezitten een optimale werking tot aan de houdbaarheidsdatum. Daarna vermindert de kwaliteit sneller dan bij supplementen op basis van planten.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement dus achteruitgaan, maar het is vaak nog veilig om in te nemen.
Bij twijfel, contacteer ons gerust.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*