Is zink goed voor je spieren?

Is zink goed voor je spieren nutri-bel blog supplementen

Zink is een belangrijk mineraal dat vaak over het hoofd wordt gezien bij sporters. Dit mineraal komt nochtans voornamelijk voor in de spieren. Het nut van eiwitten voor de spiermassa is algemeen bekend, maar wat kan zink doen voor je spieren?

Bij topsporters is het gemakkelijk om een tekort aan vitamines of mineralen te krijgen indien je niet voldoende gevarieerd eet. En als we denken aan een tekort, hoort zink niet echt bij de prioriteiten. Maar ik zal je vertellen waarom zink wél een prioriteit is als het aankomt op spiergroei.

Waarvoor is zink goed?

Zink speelt een rol bij de groei van cellen, geneest wonden, het bouwen van eiwitten, het ondersteunen van een gezond immuunsysteem, het is betrokken bij de smaak- en reukzintuigen, enz.

Wanneer we onze spieren overbelasten tijdens het sporten, kunnen er (kleine) scheurtjes ontstaan. Als je weet dat zink een rol speelt in het celdelingsproces en dus de groei van cellen stimuleert, is het goed om zink in huis te hebben.

Als we daar nog een beetje dieper op ingaan, zijn er eigenlijk drie manieren waarbij zink spiergroei kan ondersteunen;

Zink draagt bij tot de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed

Vanaf 30 jaar neemt de natuurlijke testosteronproductie af in ons lichaam. Zink is goed voor allerlei zaken zoals we hierboven kunnen lezen, maar dus ook voor het behoud van een normale testosteronspiegel én het zelfs te verhogen. Normale testosteronniveaus zorgen ervoor dat we onze spiergroei kunnen bevorderen, want testosteron is een hormoon dat de spierontwikkeling positief zal beïnvloeden. Indien je normale tot hoge testosteronniveaus hebt aanwezig in het lichaam, kunnen de de effecten van je krachttraining groter zijn.  

Zink kan het herstel ondersteunen

Na een zware training is het belangrijk dat je op een goede manier je spieren laat herstellen. Hoe sneller dat herstellen gaat, bepaalt ook voor een stuk het “spiergroeipotentieel”. Een slecht herstel betekent meer rust en dus minder trainen/ sporten. Ook carnosine, een dipeptide, is vooral gekend bij topsporters vanwege de werking op vermoeide spieren. 

Opnieuw omwille van de rol van zink in het celdelingsproces, is er enerzijds een verbeterd herstel van de spieren én anderzijds een verminderde afbraak van spieren.

Zink draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem

Ziek zijn is niet bevorderlijk voor je trainingen. We kunnen het best onze sportactiviteit uitoefenen wanneer we ons gezond en goed voelen. Het immuunsysteem preventief ondersteunen is dus de boodschap! Om ons immuunsysteem te beschermen is zink hét ideale mineraal. Aangezien zink ook fungeert als antioxidant zal het bacteriën, virussen, vrije radicalen, etc. bestrijden die het lichaam “kwaad” willen doen.

In welke voeding is zink aanwezig?

Via onze voeding kunnen we zink opnemen in het lichaam. Oesters, mosselen, rundvlees, kip, tofu, varkensvlees, zaden, kaas, noten, linzen, yoghurt, havermout en champignons bevatten een hoge dosis zink. Als er klachten optreden in het lichaam door een zinktekort, is hetgeen we uit de voeding halen niet voldoende. Bespreek het met jouw gezondheidsprofessional en overweeg een zink supplement.

Zink kan dus ook aangevuld worden dankzij een supplement zoals Zinkimmun. Wist je dat zink picolinaat tot driemaal beter wordt opgenomen in het lichaam dan een andere vorm zoals zink citraat? Onze samenstelling in het supplement Zinkimmun bevat 112,50mg zink picolinaat per tablet, wat het een hooggedoseerde formule maakt en dus 1 tablet per dag volstaat.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?