Welke natuurlijk remedies helpen bij ADHD?

natuurlijke remedies bij ADHD

Ik geef je hieronder meer uitleg over wat ADHD is en de symptomen, welke natuurlijke remedies kunnen helpen bij ADHD zoals welke voeding goed is voor kinderen met ADHD, welke voeding men zeker moet vermijden met ADHD, tips qua levensstijl en tot slot welke supplementen kunnen helpen bij ADHD.

Wat is ADHD eigenlijk?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder ofwel ADHD is een neurologische ontwikkelingsstoornis die ervoor zorgt dat de hersenen anders reageren op prikkels in tegenstelling tot bij mensen zonder deze stoornis. Wereldwijd hebben ongeveer 129 miljoen kinderen en adolescenten tussen de 5 en 19 jaar oud ADHD, volgens rapporten in 2023. ADHD wordt meestal gediagnosticeerd in de kindertijd en duurt vaak tot in de volwassenheid. Dat wil zeggen dat de cijfers liggen bij volwassenen dus nóg hoger liggen. Een diagnose is niet altijd evident aangezien de symptomen uiteenlopend zijn zelfs tussen jongens en meisjes. Er zijn drie symptomen die duidelijk kunnen aantonen of je deze neurologische aandoening hebt of niet;

  1. Concentreren is moeilijk: je aandacht op 1 taak houden en deze afwerken is moeilijk, je gaat chaotisch te werk, je bent vergeetachtig, dingen organiseren / plannen is niet voor jou, etc.
  2. Hyperactief: continu bezig zijn, slecht kunnen ontspannen, innerlijke rusteloosheid ervaren, stilzitten is moeilijk, etc.
  3. Impulsief: je ervaart emotionele uitbarstingen, hebt last van moodswings, je bent zeer ongeduldig, je hebt een kort lontje, etc.

Hoe de symptomen van ADHD anders tot uiting komen bij jongens vs. meisjes

Er zijn verschillen in symptomen voor jongens en meisjes bij wie ADHD is vastgesteld, en deze verschillen zijn uitvoerig onderzocht in wetenschappelijk onderzoek. Enerzijds zijn er de hormonale verschillen die kunnen bijdragen aan de manier waarop symptomen zich verschillend manifesteren bij jongens en meisjes. Anderzijds zijn de diagnostische criteria en hulpmiddelen mogelijk historisch ontwikkeld met een voorkeur voor de vaststelling van ADHD bij jongens, wat bij meisjes tot een verkeerde diagnose heeft geleid.

Hyperactiviteit en impulsiviteit:

  • Jongens: vertonen vaker hyperactief en impulsief gedrag. Ze kunnen meer ontwrichtend zijn in de klas, wat leidt tot een eerdere en frequentere diagnose.
  • Meisjes: hebben de neiging minder openlijke hyperactiviteit te vertonen. Hun hyperactiviteit kan meer verbaal zijn (bijvoorbeeld overmatig praten) dan fysiek.

Concentreren is moeilijk:

  • Jongens: kunnen ook onoplettendheid vertonen, maar dit wordt vaak overschaduwd door hun hyperactieve en impulsieve gedrag.
  • Meisjes: vertonen vaker vooral onoplettendheid. Ze lijken misschien te dagdromen, zijn verlegen of ongeorganiseerd, wat kan leiden tot een onder- of verkeerde diagnose.

Sociale en emotionele impact van ADHD bij jongens en meisjes

  • Jongens: ADHD-symptomen bij jongens kunnen leiden tot meer externaliserend gedrag, zoals agressie, wat hun sociale interacties kan beïnvloeden.
  • Meisjes: ADHD bij meisjes kan resulteren in internaliserend gedrag zoals angst en depressie. Meisjes met ADHD kunnen meer worstelen met problemen met hun zelfwaardering en sociale terugtrekking.

Kortom deze symptomen brengen veel zorgen met zich mee in het dagdagelijkse leven voor de persoon zelf, maar ook voor hun omgeving. Daarom is het belangrijk dat een diagnose zo vroeg mogelijk gebeurd en dat een gezondheidsprofessional jou kan helpen om met deze symptomen om te gaan. Dat kan gaan over veranderingen op vlak van levensstijl, voeding en medicatie / supplementen.

7 tips op vlak van levensstijl bij kinderen of volwassenen met ADHD.

    Het is aangetoond dat het beoefenen van mindfulness gunstig is voor mensen met ADHD, aangezien recente wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat mindfulness de aandachtsregulatie kan verbeteren, de impulsiviteit kan verminderen en stress kan verlichten. Door een groter bewustzijn van het huidige moment te bevorderen, helpt mindfulness mensen met ADHD hun focus en emotionele controle te verbeteren, wat leidt tot een beter algemeen cognitief functioneren en een verbeterde kwaliteit van leven.

    Hulp zoeken bij een professional, zoals een psycholoog, is van cruciaal belang voor mensen met ADHD, omdat deze experts op maat gemaakte strategieën kunnen bieden die specifieke uitdagingen aanpakken. Professionele begeleiding kan mensen met ADHD helpen coping-mechanismen te ontwikkelen, organisatorische vaardigheden te verbeteren en sociale interacties te verbeteren.

    Voldoende slaap is van cruciaal belang voor mensen met ADHD, omdat talloze studies hebben aangetoond dat onvoldoende slaap symptomen zoals onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit kan verergeren. Slaap speelt een cruciale rol bij cognitieve functies, waaronder aandachtsregulatie, geheugenconsolidatie en emotionele stabiliteit. Voor mensen met ADHD kan een goed slaappatroon hun vermogen om zich te concentreren, impulsen te beheersen en stress te beheersen aanzienlijk verbeteren.

    Dit is hét favoriete zinnetje van mijn papa Jan en ook in deze context zeer toepasselijk. Plannen en organiseren zijn gunstig voor mensen met ADHD, omdat deze strategieën de kernsymptomen van onoplettendheid en impulsiviteit helpen beheersen. Onderzoek bewijst dat gestructureerde routines en organisatorische hulpmiddelen, zoals kalenders en takenlijsten, enorm kunnen helpen. Door taken op te delen in beheersbare stappen en prioriteit te geven aan activiteiten kunnen personen met ADHD de overweldiging verminderen, de productiviteit verhogen en meer succes behalen zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

    Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het minimaliseren van afleidingen uit de omgeving en het vermijden van bekende triggers helpt bij het verminderen van de frequentie en ernst van ADHD-symptomen. Door een meer gecontroleerde en voorspelbare omgeving te creëren, kunnen personen met ADHD zich beter concentreren op taken, hun impulsen beheersen en stress verminderen, wat leidt tot een beter dagelijks functioneren.

    Het zoeken naar steun bij zelfhulpgroepen is zeer belangrijk voor mensen met ADHD en hun dierbaren, omdat deze groepen een gevoel van gemeenschap, begrip en gedeelde ervaringen bieden. Studies hebben aangetoond dat deelname aan zelfhulpgroepen de coping-strategieën kan verbeteren, gevoelens van isolatie kan verminderen en praktisch advies kan bieden aan leeftijdsgenoten die met soortgelijke problemen kampen. Voor zowel individuen met ADHD als hun families bieden deze zelfhulpgroepen emotionele steun, validatie en waardevolle hulpmiddelen.

    Alles begint met de juiste voeding. Er is tot op de dag van vandaag énorm veel onderzoek gedaan naar de impact van voeding op het gedrag van mensen met ADHD. Ik bespreek hieronder welke voeding wordt aanbevolen voor mensen met ADHD en welke voeding best wordt vermeden.  

    gezonde voeding als natuurlijke remedie bij ADHD
    Hoe gezonde voeding een impact kan hebben op ADHD-symptomen

    Voeding als natuurlijke remedie bij ADHD. Welke voeding is goed voor kinderen en volwassenen met ADHD?

    Voor mensen met ADHD kan het consumeren voedingsbronnen dat rijk is aan bepaalde voedingsstoffen de gezondheid van de hersenen ondersteunen en de symptomen verlichten.

    1. Vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor de hersenfunctie en waarvan is aangetoond dat ze de aandacht verbeteren en hyperactiviteit en impulsiviteit verminderen bij personen met ADHD.

    2. Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zitten boordevol vitamines en mineralen zoals magnesium, die kunnen helpen bij het reguleren van neurotransmitters en het verminderen van hyperactiviteit en onoplettendheid.

    3. Bessen zoals bosbessen en aardbeien zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en vezels en ondersteunen de gezondheid van de hersenen door oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen. Studies hebben aangetoond dat antioxidanten de cognitieve functie en het geheugen kunnen verbeteren, wat cruciaal is voor mensen met ADHD.

    4. Volle granen zoals haver en bruine rijst bevatten vezels en complexe koolhydraten die de bloedsuikerspiegel stabiliseren, waardoor energie-pieken en energie-crashes worden voorkomen die ADHD-symptomen kunnen verergeren.

    5. Sinaasappelen zijn rijk aan vitamine C, wat belangrijk is voor de neurotransmitterfunctie en de algehele gezondheid van de hersenen. De natuurlijke suikers in sinaasappelen zorgen voor een stabiele energiebron zonder de pieken en dalen die gepaard gaan met verwerkte suikers, waardoor de aandacht en het humeur stabiel blijven.

    Het eten van deze voedingsmiddelen ondersteunt het algehele welzijn door essentiële voedingsstoffen aan te bieden die de hersenfunctie verbeteren, de stemming stabiliseren en de cognitieve prestaties verbeteren, wat allemaal gunstig is voor het beheersen van ADHD-symptomen.

    Slechte voeding voor kinderen en volwassenen met ADHD

    Een hoge suikerinname is énorm ‘slecht’ voor mensen met ADHD, omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het symptomen zoals hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid kan verergeren. Het consumeren van suiker kan leiden tot snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat een negatieve invloed kan hebben op de stemming en de cognitieve functie. Deze instabiliteit kan het voor mensen met ADHD nog uitdagender maken om hun gedrag te reguleren en de focus te behouden, waardoor het algemene beheer van hun aandoening verslechtert. Kortom, een hoge suikerinname kan de symptomen van ADHD verergeren. Vermijd dus zoveel mogelijk zaken zoals snoep, koeken, kant-en-klare maaltijden, frisdranken, chocopasta, …

    Etiketten lezen in de supermarkt als je geen tijd hebt… niemand heeft daar zin in. Toch is het heel belangrijk als iemand in je gezin ADHD heeft om toch goed de voedingsetiketten te lezen en ook begrijpen wat erop staat. Als je iets vastneemt en daar staan zes E-nummers op vermeld, raad ik je aan om het terug in de rekken te leggen en iets anders te kiezen.

    Additieven, conserveermiddelen en kleurstoffen in voedsel zijn bijzonder schadelijk voor mensen met ADHD, omdat studies deze stoffen in verband hebben gebracht met verhoogde hyperactiviteit en onoplettendheid. Bepaalde kunstmatige ingrediënten kunnen ADHD-symptomen verergeren door de neurotransmitterfunctie te verstoren en gedragsproblemen te veroorzaken. Vermijd voedselbronnen zoals chips, diepvries maaltijden, hot dogs, voorverpakt brood, fruitsappen, bewerkt voedsel, ontbijtgranen, …

    Weet jij van welke voedingsmiddelen je een allergische reactie krijgt? Voor iemand die ADHD heeft, is het ontzettend belangrijk om een zicht te krijgen op eventuele allergenen. De 5 meest voorkomende allergenen bij kinderen met ADHD zijn;

    – eieren

    – pinda’s en noten

    – soja producten

    – zuivelproducten

    – tarwe en gluten

    Het lijkt nu alsof je niets meer mag eten, maar dat is niet de bedoeling! Iedereen is anders en reageert anders op bepaalde ingrediënten. Maar bovenstaande vermelde voeding kan dus zeker wel symptomen erger maken voor iemand met ADHD, dus het is de moeite waard om sommige dingen te schrappen.

    Natuurlijke remedie: welke supplementen kunnen helpen bij de symptomen van ADHD?

    Dat omega-3-vetzuren veel gezondheidsvoordelen, heb ik al uitvoerig besproken in andere blogartikels. Ze zijn goed voor het zicht, het hart, de huid, de cholesterolwaarden maar bovenal de hersenfunctie.

    Studies tonen aan dat kinderen met ADHD vaak een tekort hebben aan omega-3-vetzuren. Dit tekort aanpakken en aanvullen met de juiste suppletie kan zorgen voor een verbetering van de ADHD-symptomen. Het is gewoon een feit dat omega-3-vetzuren cruciaal zijn voor mensen met ADHD vanwege hun rol in de hersenfunctie en -ontwikkeling.

    • Bekijk ons supplement Marine-3
    • Omega-3-vetzuren zit o.a. in vette vis, noten en lijnzaad.

    Magnesium is een mineraal dat je lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken. Het helpt bij enorm veel belangrijke lichaamsprocessen. Magnesium is van vitaal belang voor mensen met ADHD omdat het een sleutelrol speelt bij het reguleren van neurotransmitters en het ondersteunen van de hersenfunctie. Het wordt ook het anti-stress mineraal genoemd omdat het veel wordt aanbevolen bij mensen die veel met stress te maken krijgen.

    Let op: Niet elke magnesium is hetzelfde! Kies voor een supplement die magnesium citraat én magnesium bisglycinaat. Leer hierover meer in ons blogberichtje “ Wat doet magnesium met je lichaam?” waarom deze combinatie zo sterk is.

    • Bekijk ons supplement Nutri-Mag+
    • Magnesium zit o.a. in groene bladgroenten, bonen, kikkererwten, avocado, appels, bananen, …  

    Bij mensen met ADHD zijn supplementen aanbevolen die magnesium én vitamine B6 combineren. Waarom? De B-vitamines zijn cruciaal voor een goed-werkend zenuwstelsel. Maar uit alle B-vitamines, is Vitamine B6 de belangrijkste voor mensen met ADHD omdat het een rol speelt bij de productie van o.a. de neurotransmitters serotonine en dopamine.

    Uit onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD vaak een tekort hebben aan zink terwijl het een belangrijk mineraal en tevens krachtige antioxidant is dat de symptomen van ADHD verbetert aangezien het specifiek werkt op een normale cognitieve functie. Verder mag een tekort aan ijzer niet over het hoofd worden gezien bij mensen met ADHD, omdat ijzer cognitieve functies en leervermogen ondersteunt.

    Tot slot wil ik ook nog even de wondere werking van Ginkgo biloba aanhalen die de cognitieve functies zoals het geheugen, concentratievermogen en leervermogen ondersteunt. Ginkgo biloba is belangrijk voor mensen met ADHD door de effecten op de hersencirculatie en de activiteit van neurotransmitters. Wetenschappelijke studies tonen aan dat ginkgo biloba de bloedtoevoer naar de hersenen kan verhogen, wat kan helpen cognitieve processen zoals geheugen en focus te verbeteren. Bovendien helpen de antioxiderende eigenschappen de hersencellen te beschermen tegen oxidatieve stress, waardoor sommige symptomen van ADHD mogelijk worden verminderd.

    Conclusie natuurlijke remedies die helpen bij ADHD:

    Heb jijzelf of ken je iemand met ADHD? Ga langs bij een gezondheidsprofessional en stel een plan van aanpak op om je symptomen te verbeteren. Of dat nu is door medicatie te slikken, meer gezonde voeding te eten, een betere levensstijl na te streven of supplementen in te nemen – dat is aan JOU de keuze. Ter conclusie hoop ik dat je met bovenstaande tips en natuurlijke remedies bij ADHD alvast bent geholpen. 😉

    De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

        Bronnen
        • Akhondzadeh S, Mohammadi MR, Khademi M. Zinc sulfate as an adjunct to methylphenidate for the treatment of attention deficit hyperactivity disorder in children: a double blind and randomized trial [ISRCTN64132371]. BMC Psychiatry. 2004 Apr 8;4:9. doi: 10.1186/1471-244X-4-9. PMID: 15070418; PMCID: PMC400741.
        • Arnold LE, Disilvestro RA, Bozzolo D, Bozzolo H, Crowl L, Fernandez S, Ramadan Y, Thompson S, Mo X, Abdel-Rasoul M, Joseph E. Zinc for attention-deficit/hyperactivity disorder: placebo-controlled double-blind pilot trial alone and combined with amphetamine. J Child Adolesc Psychopharmacol. 2011 Feb;21(1):1-19. doi: 10.1089/cap.2010.0073. PMID: 21309695; PMCID: PMC3037197.
        • Arnold LE, Lofthouse N, Hurt E. Artificial food colors and attention-deficit/hyperactivity symptoms: conclusions to dye for. Neurotherapeutics. 2012;9(3):599-609. doi:10.1007/s13311-012-0133-x
        • Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd

        • Bélanger SA, Vanasse M, Spahis S, Sylvestre MP, Lippé S, L’heureux F, Ghadirian P, Vanasse CM, Levy E. Omega-3 fatty acid treatment of children with attention-deficit hyperactivity disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Paediatr Child Health. 2009 Feb;14(2):89-98. doi: 10.1093/pch/14.2.89. PMID: 19436468; PMCID: PMC2661342.
        • Bener A, Kamal M, Bener H, Bhugra D. Higher prevalence of iron deficiency as strong predictor of attention deficit hyperactivity disorder in children. Ann Med Health Sci Res. 2014;4(Suppl 3):S291-S297. doi:10.4103/2141-9248.141974
        • Bernfort L, Nordfeldt S, Persson J. ADHD from a socio-economic perspective. Acta Paediatr. 2008 Feb;97(2):239-45. doi: 10.1111/j.1651-2227.2007.00611.x. PMID: 18254913.
        • Biederman J, Faraone SV, Keenan K, Knee D, Tsuang MT. Family-genetic and psychosocial risk factors in DSM-III attention deficit disorder. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 1990 Jul;29(4):526-33. doi: 10.1097/00004583-199007000-00004. PMID: 2387786.
        • Bilici M, Yildirim F, Kandil S, Bekaroğlu M, Yildirmiş S, Değer O, Ulgen M, Yildiran A, Aksu H. Double-blind, placebo-controlled study of zinc sulfate in the treatment of attention deficit hyperactivity disorder. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2004 Jan;28(1):181-90. doi: 10.1016/j.pnpbp.2003.09.034. PMID: 14687872.
        • Bloch, M.H., & Qawasmi, A. (2011). Omega-3 Fatty Acid Supplementation for the Treatment of Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Symptomatology: Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 50(10), 991–1000. doi:10.1016/j.jaac.2011.06.008
        • Boris M, Mandel FS. Foods and additives are common causes of the attention deficit hyperactive disorder in children. Ann Allergy. 1994 May;72(5):462-8. PMID: 8179235.
        • Carter CM, Urbanowicz M, Hemsley R, Mantilla L, Strobel S, Graham PJ, Taylor E. Effects of a few food diet in attention deficit disorder. Arch Dis Child. 1993 Nov;69(5):564-8. doi: 10.1136/adc.69.5.564. PMID: 8257176; PMCID: PMC1029619.
        • DiGirolamo AM, Ramirez-Zea M, Wang M, Flores-Ayala R, Martorell R, Neufeld LM, Ramakrishnan U, Sellen D, Black MM, Stein AD. Randomized trial of the effect of zinc supplementation on the mental health of school-age children in Guatemala. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1241-50. doi: 10.3945/ajcn.2010.29686. Epub 2010 Sep 29. PMID: 20881069; PMCID: PMC2954453.
        • Dölp A, Schneider-Momm K, Heiser P, Clement C, Rauh R, Clement HW, Schulz E, Fleischhaker C. Oligoantigenic Diet Improves Children’s ADHD Rating Scale Scores Reliably in Added Video-Rating. Front Psychiatry. 2020 Aug 20;11:730.
        • Francis H, Stevenson R. The longer-term impacts of Western diet on human cognition and the brain. Appetite. 2013 Apr;63:119-28. doi: 10.1016/j.appet.2012.12.018. Epub 2013 Jan 3. PMID: 23291218.
        • Gender differences in ADHD: a meta-analysis and critical review: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9256583/

        • Gender differences in attention-deficit/hyperactivity disorder : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20385342/

        • General Prevalence of ADHD. Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (CHADD). Accessed 5/2/2023.
        • Heilskov Rytter MJ, Andersen LB, Houmann T, Bilenberg N, Hvolby A, Mølgaard C, Michaelsen KF, Lauritzen L. Diet in the treatment of ADHD in children – a systematic review of the literature. Nord J Psychiatry. 2015 Jan;69(1):1-18.
        • Howard AL, Robinson M, Smith GJ, Ambrosini GL, Piek JP, Oddy WH. ADHD is associated with a “Western” dietary pattern in adolescents. J Atten Disord. 2011 Jul;15(5):403-11. doi: 10.1177/1087054710365990. Epub 2010 Jul 14. PMID: 20631199.
        • Huss M, Völp A, Stauss-Grabo M. Supplementation of polyunsaturated fatty acids, magnesium and zinc in children seeking medical advice for attention-deficit/hyperactivity problems – an observational cohort study. Lipids Health Dis. 2010 Sep 24;9:105.
        • J Egger, Stolla and L.M McEwen. Published:May 09, 1992: Controlled trial of hyposensitisation in children with food-induced hyperkinetic syndrome: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(92)90742-L/fulltext
        • Kavale KA, Forness SR. Hyperactivity and diet treatment: a meta-analysis of the Feingold hypothesis. J Learn Disabil. 1983 Jun-Jul;16(6):324-30. doi: 10.1177/002221948301600604. PMID: 6886553.
        • Kim Y, Chang H. Correlation between attention deficit hyperactivity disorder and sugar consumption, quality of diet, and dietary behavior in school children. Nutr Res Pract. 2011 Jun;5(3):236-45.
        • Konofal E, Lecendreux M, Deron J, Marchand M, Cortese S, Zaïm M, Mouren MC, Arnulf I. Effects of iron supplementation on attention deficit hyperactivity disorder in children. Pediatr Neurol. 2008 Jan;38(1):20-6. doi: 10.1016/j.pediatrneurol.2007.08.014. PMID: 18054688.
        • Kozielec T, Starobrat-Hermelin B. Assessment of magnesium levels in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Magnes Res. 1997 Jun;10(2):143-8. PMID: 9368235.
        • Millichap JG, Yee MM. The diet factor in attention-deficit/hyperactivity disorder. Pediatrics. 2012 Feb;129(2):330-7. doi: 10.1542/peds.2011-2199. Epub 2012 Jan 9. PMID: 22232312.
        • Mousain-Bosc M, Roche M, Polge A, Pradal-Prat D, Rapin J, Bali JP. Improvement of neurobehavioral disorders in children supplemented with magnesium-vitamin B6. I. Attention deficit hyperactivity disorders. Magnes Res. 2006 Mar;19(1):46-52. PMID: 16846100.
        • Pelsser LM, Frankena K, Toorman J, Savelkoul HF, Dubois AE, Pereira RR, Haagen TA, Rommelse NN, Buitelaar JK. Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. Lancet. 2011 Feb 5;377(9764):494-503.
        • Polanczyk GV, Willcutt EG, Salum GA, Kieling C, Rohde LA. ADHD prevalence estimates across three decades: an updated systematic review and meta-regression analysis. Int J Epidemiol. 2014 Apr;43(2):434-42. doi: 10.1093/ije/dyt261. Epub 2014 Jan 24. PMID: 24464188; PMCID: PMC4817588.
        • Prof Joseph Biederman, MD and Prof Stephen V Faraone, PhD. Published July 16, 2005. Attention-deficit hyperactivity disorder: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)66915-2/fulltext
        • Rowe KS, Rowe KJ. Synthetic food coloring and behavior: a dose response effect in a double-blind, placebo-controlled, repeated-measures study. J Pediatr. 1994 Nov;125(5 Pt 1):691-8.
        • Rucklidge JJ, Frampton CM, Gorman B, Boggis A. Vitamin-Mineral Treatment of ADHD in Adults. J Atten Disord. 2017 Apr;21(6):522-532. doi: 10.1177/1087054714530557. Epub 2016 Jul 28. PMID: 24804687.
        • Schmidt MH, Möcks P, Lay B, Eisert HG, Fojkar R, Fritz-Sigmund D, Marcus A, Musaeus B. Does oligoantigenic diet influence hyperactive/conduct-disordered children–a controlled trial. Eur Child Adolesc Psychiatry. 1997 Jun;6(2):88-95. doi: 10.1007/BF00566671. PMID: 9257090.
        • Shakibaei, Fereshteh, et al. “Ginkgo Biloba in the Treatment of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Children and Adolescents. A Randomized, Placebo-Controlled, Trial.” Complementary Therapies in Clinical Practice, vol. 21, no. 2, Apr. 2015, pp. 61–67., doi:10.1016/j.ctcp.2015.04.001
        • Sinn, N., Bryan, J., & Wilson, C. (2007). Cognitive effects of polyunsaturated fatty acids in children with attention deficit hyperactivity disorder symptoms: a randomised controlled trial. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 77(5-6), 319–326. doi:10.1016/j.plefa.2007.10.004
        • Song P, Zha M, Yang Q, et al. The prevalence of adult attention-deficit hyperactivity disorder: A global systematic review and meta-analysis. Journal of Global Health. 2021;11:04009.
        • Stevens L, Zhang W, Peck L, Kuczek T, Grevstad N, Mahon A, Zentall SS, Arnold LE, Burgess JR. EFA supplementation in children with inattention, hyperactivity, and other disruptive behaviors. Lipids. 2003 Oct;38(10):1007-21. doi: 10.1007/s11745-006-1155-0. PMID: 14669965.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Wat onze klanten zeggen
    469 beoordelingen
    × Gratis advies nodig?