Je kent het wel: je zit met een kwaaltje, maar weet niet goed of het ‘serieus’ genoeg is om mee naar de dokter te gaan. Bij sommige symptomen zoals pijn in de borststreek, duizeligheid, plots wazig zien, … weet je dat je dringend naar het ziekenhuis of de huisdokter moet. Maar hoe onderscheid je de kleine kwaaltjes, die soms deel uitmaken van het ouder worden, met ernstige problemen? Uitstelgedrag is hier absoluut uit den boze. Draag zorg voor je lichaam en geest en negeer onderstaande symptomen nooit.
Negeer nooit deze symptomen: plotseling gewichtsverlies
Wanneer je aan het diëten bent, is het normaal dat je een paar kilootjes verliest. Het is echter opletten geblazen wanneer je veel gewicht verliest en hiervoor geen extra moeite doet. Het is belangrijk dit na te gaan bij je gezondheidsconsulent, zeker vanaf 5 kg kan dit wijzen op andere ziektes zoals infecties, schildklier aandoeningen, glutenintolerantie, … .
Moedervlekken die van kleur veranderen
Negeer nooit een moedervlek die van kleur, vorm of grootte verandert. Zorg ervoor dat je jaarlijks een controle laat doen bij je dermatoloog als je veel moedervlekjes hebt. Huidkanker blijft de meest voorkomende kanker en een deel van de reden is omdat mensen zich niet vaak genoeg laten screenen. Denkt niet dat elk plekje gewoon een sproetje is, laat je tijdig controleren.
Teveel slaap is ook niet goed
Teveel slapen? Veel mensen dromen ervan 😉 Maar als u meer dan 9 uur per dag slaapt, kan dit een teken zijn van depressie, chronische ontsteking of zelf multiple sclerose. Als je te vaak moe bent, overdag veel slaapt, overgewicht hebt,… kan overmatige slaap zelfs een symptoom zijn van narcolepsie (neurologische afwijking).
Let op voor een aanhoudende hoest
Als je hoest meer dan 2 maanden aanhoudt, moet je het laten nakijken bij je gezondheidstherapeut. Een aanhoudende hoest is niet alleen vervelend, maar het kan ook een teken van je lichaam zijn dat er iets niet klopt – misschien een allergie, astma of zelfs zure reflux.
Buikpijn in het rechter onderste kwadrant
Buikpijn komt vaak voor, maar buikpijn op een specifieke locatie – in het kwadrant rechtsonder – moet onderzocht worden als het langer duurt dan een paar dagen of heel intens aanvoelt. Appendicitis kan je herkennen als pijn rond de navel, maar het kan ook gewoon aanvoelen als een ‘knagende’ pijn aan de rechterkant van je buik. Negeer deze soort pijn nooit en ga meteen naar het ziekenhuis.
Last van chronische pijn?
Chronisch? Dagelijkse pijn die langer duurt dan 12 weken wordt als chronisch beschouwd. Het is abnormaal, op eender welke leeftijd, om elke dag pijn te hebben die uw mogelijkheden aanzienlijk beperken. Pijn die je ervaart bij het ouder worden zou geen beperking mogen vormen voor de manier waarop je leeft. De oorzaak van chronisch pijn moet altijd worden bepaald, maar je moet ervoor naar een dokter gaan. Er zijn nieuwe therapieën, zowel medisch als niet-medisch, die kunnen helpen de pijn te verlichten.
Negeer nooit deze symptomen van het lichaam en beschouw je lichaam als een communicatiemiddel. Luister naar je lichaam en als je voelt dat er iets niet klopt, laat je controleren.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.