Prachtig haar, volle wenkbrauwen, lange wimpers,… daar zou elke vrouw voor tekenen. Helaas zijn er ook vrouwen die te maken krijgen met overmatige haargroei op plekken waar ze dat liever niet zien. Gezichtsbeharing of ongewenste haargroei op het lichaam is vervelend en kan vaak leiden tot een negatief zelfbeeld. Heb jij er last van?
Wat is overmatige haargroei?
Hirsutisme* is een aandoening waarbij er een toename is van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar ‘normaal’ vooral mannen zichtbare haargroei hebben zoals de bovenlip, kin, rug, borststreek en buik. Ook op de armen en benen kan er meer haargroei zijn bij vrouwen met hirsutisme.
Wanneer is er sprake van overmatige haargroei? Of is het voor mijn lichaam ‘normaal’? Dat is een moeilijke vraag. Naargelang je huidtype is er al een duidelijk verschil te merken. Iemand met een lichte huidskleur zal vaker blonde haartjes hebben op het lichaam waardoor ze niet opvallen. Vrouwen met een donker huidtype hebben ook donkere, zwarte haren waardoor de beharing veel meer opvalt. Daarom zal deze laatste groep vrouwen de haargroei op bepaalde plekken ervaren als ongewenst en overmatig, omdat ze gewoon veel meer zichtbaar zijn.
Je zou ervan versteld staan hoeveel vrouwen worstelen met overbeharing. Het is voor velen een complex die leiden tot een negatief zelfbeeld. Gelukkig zijn er al heel wat oplossingen om tijdelijk de haren te verwijderen via bijvoorbeeld scheren, epileren, bleken, waxen en ontharingscrèmes. Een permanente ontharing via laserbehandeling kan ook een oplossing zijn.
Waarom heb ik overmatige haargroei?
Dit kan veroorzaakt worden door overmatige productie van mannelijke hormonen ( = androgenen waaronder het bekendste testosteron is ) door de eierstokken of bijnieren. Naar schatting zal 5 tot 10% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijdsfase worstelen met hirsutisme. Een verhoogd testosterongehalte is in het bloed te zien.
Is er een verband tussen PCOS en hirsutisme?* Een hormonale disbalans, wat ook aan de basis ligt bij PCOS ( = polycysteus-ovariumsyndroom), kan mee aan de oorsprong liggen van hirsutisme. Kenmerkend voor PCOS is, zoals hierboven vermeld, de verhoogde waarden van mannelijke voortplantingshormonen in het bloed van de vrouw.
De aandoening kan ook erfelijk bepaald zijn. Er is niet echt een verklaring voor te vinden, maar het is wel aangetoond dat hirsutisme vaker bij vrouwen uit o.a. het Midden-Oosten en Zuid-Azië voorkomt.
Zwaarlijvigheid kan ook aan de oorsprong liggen van hirsutisme. Aangezien overgewicht zorgt voor een verhoogde androgeenproductie, kan dit overmatige haargroei stimuleren.
Bepaalde behandelingen of medicatie kunnen ook leiden tot ongewenste haargroei. Vraag hierover zeker advies bij jouw gezondheidsprofessional. Soms heeft hirsutisme geen duidelijke oorzaak en kunnen dokters geen duidelijk bewijs vinden van een onderliggende aandoening.
Wat kan ik doen tegen overmatige haargroei?
De gepaste behandeling hangt natuurlijk af van wat aan de oorzaak ligt. De ene oorzaak is ‘makkelijker’ aan te pakken dan de andere. Als het erfelijk bepaald is, kunnen er alleen maar worden gekeken naar de tijdelijke of meer permanente oplossingen zoals hierboven vermeld.
Ligt een hormonale disbalans aan de oorsprong?* Dan kan je hier gaan kijken hoe je deze disbalans opnieuw in evenwicht kan brengen. Dit kan te maken hebben met de fase in je leven ( pubertijd, menopauze ), slechte voeding, anticonceptiemiddelen, bepaalde medicatie, … Eens je dit hebt vastgesteld, kan je de nodige stappen nemen om het op te lossen samen met je behandelende arts.
Er bestaan ook supplementen die hier ondersteuning kunnen bieden. Neem eens een kijkje naar de producten Brazolin+, Isommiks en Maca500+.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*