Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen ouder dan 50 jaar. Twee veelvoorkomende aandoeningen zijn goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie, BPH), waarbij de prostaat vergroot is, en prostatitis, een ontsteking van de prostaat. In dit artikel bespreken we hoe deze aandoeningen mogelijk kunnen worden voorkomen en benaderd, met een focus op voeding en levensstijl.
De orthomoleculaire benadering van prostaataandoeningen
Klassieke behandelingen voor prostaatproblemen richten zich vaak op symptoomverlichting door middel van medicatie of chirurgie. Helaas wordt er in de reguliere geneeskunde vaak weinig aandacht besteed aan de rol die voeding, levensstijl, supplementen en omgevingsfactoren spelen bij het ontstaan, voorkomen of ondersteunen van de behandeling van prostaatproblemen.
De orthomoleculaire benadering richt zich op het verbeteren van de gezondheid door het gebruik van voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn bij de preventie en behandeling van aandoeningen zoals goedaardige prostaatvergroting of prostatitis.
Aanbevolen voeding en te vermijden producten voor je gezondheid
De volgende voedingsrichtlijnen kunnen nuttig zijn voor iedereen die zijn algemene gezondheid wil verbeteren. Veel mensen zouden baat hebben bij het volgen van deze principes. Het belangrijkste advies is om te kiezen voor een biologisch, vezelrijk, hoogcomplex koolhydraatdieet, dat relatief arm is aan vet en matig in eiwitten. Dit dieet zou rijk moeten zijn aan:
- Fruit en groenten (grote portie)
- Volkoren granen (grote portie)
- Noten en zaden (normale portie)
- Dierlijke eiwitten zoals biologische kip en vis (normale portie)
- Verse rauwe groentesappen (normale portie)
- Biologische eieren en zuivelproducten (normale portie)
Daarnaast is het belangrijk om bepaalde producten te beperken of te vermijden. Als je moeite hebt met het afbouwen van sommige van deze producten, kan het helpen om dit geleidelijk te doen, vooral als er sprake is van verslavingsproblemen of ontwenningsverschijnselen.
- Suiker
- Alcohol
- Cafeïne
- Tabak
- Witte meelproducten
- E-nummers (zoals conserveermiddelen)
- Fluoride en chloor
- Aluminium en Teflon kookpotten
- Drugs en bepaalde medicatie
- Amalgaam (kwikhoudende) tandvullingen
Bewegen is goed voor de prostaat
Een belangrijk onderdeel van elke behandeling voor prostaatproblemen, zowel klassiek als orthomoleculair, is lichaamsbeweging. Wandelen is een van de beste vormen van oefening om de prostaat gezond te houden. Het wordt aanbevolen om dagelijks minstens 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen. Rek- en stretchoefeningen, zoals bij yoga of vergelijkbare disciplines, kunnen ook bijdragen aan het verbeteren van de bloedsomloop en de flexibiliteit.
Om de urinecontrole te verbeteren, kunnen mannen de zogenaamde Kegel-oefeningen doen, waarbij de bekkenbodemspieren worden aangespannen. Dit kan bijdragen aan de gezondheid van de prostaat.
Seksuele activiteit en prostaatgezondheid
Regelmatige seksuele activiteit kan bijdragen aan de gezondheid van de prostaat. Het is echter belangrijk te weten dat te frequente seksuele stimulatie zonder orgasme en ejaculatie kan leiden tot prostaatirritatie, wat kan bijdragen aan prostatitis. Anderzijds kan een gebrek aan seksuele activiteit ook leiden tot problemen. Zoals vaak gezegd wordt: “Alles met mate” 😉
Wat doet stress met de gezondheid van de prostaat?
Emotionele en psychologische stress kan invloed hebben op het autonome zenuwstelsel en bijdragen aan prostaatproblemen, vooral prostaatpijn. Het is belangrijk om manieren te vinden om je stressniveau te verlagen, bijvoorbeeld door meditatie, yoga, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.
Daarnaast zijn voldoende rust en slaap cruciaal voor het behoud van een gezond stressniveau.
Welke supplementen kunnen prostaatklachten helpen ondersteunen?
Hoewel supplementen een aanvulling kunnen zijn, is het belangrijk te benadrukken dat ze geen vervanging zijn voor medische behandelingen. Raadpleeg altijd een arts voor de behandeling van prostaatklachten zoals prostaatvergroting en prostatitis. Hieronder vind je enkele stoffen die mogelijk een ondersteunende rol kunnen spelen in de gezondheid van de prostaat.
1. Zink
Zink is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor veel lichaamsfuncties, waaronder dat zink bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem. Het is aangetoond dat zink in de prostaat aanwezig is in hogere concentraties dan in andere organen. Een tekort aan zink kan mogelijk bijdragen aan een vergroting van de prostaat.
Let op: Het gebruik van zink als supplement kan nuttig zijn, maar een arts kan je adviseren over de juiste dosering.
2. Vitamine B6 voor de opname van zink
Vitamine B6 ondersteunt de opname van zink in het lichaam. Hoewel er aanwijzingen zijn dat vitamine B6 kan helpen bij het reguleren van prolactine (een hormoon dat mogelijk een rol speelt bij prostaatproblemen), is het belangrijk om vitamine B6 niet in te nemen zonder advies van een arts, aangezien een te hoge dosering schadelijk kan zijn.
3. Magnesium en kurkuma
Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren, wat kan helpen bij het ontspannen van de spieren rondom de prostaat. Het kan nuttig zijn bij het ondersteunen van de behandeling van prostatitis. Kurkuma (met de actieve stof curcumine) wordt traditioneel gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen, en hoewel er aanwijzingen zijn voor de effectiviteit van kurkuma, is verder onderzoek nodig.
4. Zaagpalm
Extracten van zaagpalm worden vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde om de prostaatgezondheid te ondersteunen, maar het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit varieert per persoon. Verdere klinische studies zijn noodzakelijk.
Tot slot
Bij prostaatvergroting en prostatitis is het altijd belangrijk eerst een arts of gezondheidsprofessional te raadplegen. Heb je verder nog vragen? Aarzel niet mij te contacteren.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.