Het is wereldwijd gekend voor zijn natuurlijke antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking. Maar wat weten we nog meer over propolis en waar is het goed voor?
Wat is propolis?
Propolis wordt geproduceerd door bijen bij de constructie en het onderhoud van hun kasten. Bijen produceren propolis met een combinatie van bijenwas en speeksel. Het dient als een verdedigingsmechanisme voor de bijenkorf.
Tot op heden is propolis uitgebreid besproken in wetenschappelijke artikelen. Men onderzocht dan vooral de bioactiviteit en gezondheidsvoordelen. De beschermende en antioxiderende eigenschappen van propolis komen van de bestanddelen van de bioactieve fytochemicaliën ( = stoffen die in bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen zitten ).
Aangezien de functie van propolis is om de gezondheid van de bijenkorf te ondersteunen, kunnen de beschermende eigenschappen van de bioactieve stoffen in propolis ook veel voordelen opleveren voor mensen.
In de afgelopen jaren zijn propolis druppels enorm populair geworden vanwege de gerapporteerde voordelen, waardoor het een potentieel preventief en therapeutisch middel is.
Waar zijn propolis druppels goed voor?
- Propolis kan bijdragen tot verlichting voor de keel.
- Het helpt om de keel te verzachten ( bij irritaties ).
- Het ondersteunt het afweersysteem.
- Propolis helpt de bovenste luchtwegen.
Propolis voor huid- en wondgenezing
De antioxiderende effecten van propolis zijn inmiddels bewezen. Maar minder bekend is misschien het effect van propolis op huid- en wondgenezing. Inmiddels wordt het erkend als een belangrijke klinische toepassing. In het verleden werd propolis gebruikt om de huid te desinfecteren en direct op wonden om de genezing te verbeteren. Studies tonen aan dat propolis de groei van huidweefsel en regeneratie stimuleert en de collageenproductie moduleert.
Propolis als antioxidant en natuurlijke ontstekingsremmer
Als een natuurlijke verbinding met goede farmacologische en farmaceutische eigenschappen, hebben propolis en zijn bestanddelen een brede toepassing. Er is zeker interesse in de gezondheidseigenschappen van propolis en een daaropvolgende groei in de publicatiegeschiedenis sinds 1990, maar er is dringend behoefte aan meer klinische proeven om de waarde van propolis voor een specifieke populatie te bevestigen.
Hoewel een groter aantal studies bij mensen gerechtvaardigd is, ondersteunen de preklinische gegevens zeker een rol in de antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit van propolis, die een vermindering van verschillende chronische ziekten ondersteunt.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*