Steeds meer mensen maken de switch naar vegetarisch eten, en dat is niet zonder reden. Gezondheid, religieuze redenen, het milieu of het welzijn van dieren spelen vaak een belangrijke rol. Vleesconsumptie elke dag kan op den duur minder aantrekkelijk worden, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de stap naar vegetarisch eten snel gezet is.
Echter, vegetariërs (en veganisten) lopen een verhoogd risico op tekorten aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. In onderstaand blogberichtje gaan we hier dieper op in.
Welke voedingsstoffen komen vegetariërs vaak tekort?
Versta me niet verkeerd: door gevarieerd te eten kunnen vegetariërs veel van deze tekorten voorkomen. Maar door het drukke leven en soms het gebrek aan bepaalde ingrediënten, is het niet altijd eenvoudig om aan alle voedingsbehoeften te voldoen. Bij vegetariërs komen tekorten aan vitamine B12, vitamine D2, ijzer en calcium vaak voor.
Voor sommige van deze voedingsstoffen bestaan er geen plantaardige voedingsbronnen, zoals bijvoorbeeld vitamine B12.
Vitamine B12
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, een gezond immuunsysteem en voor energie. Een tekort aan vitamine B12 kan zich op verschillende manieren uiten. Deze symptomen kunnen per persoon variëren, dus het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen ervaart. Een bloedtest kan uitsluitsel geven of je al dan niet een vitamine B12-tekort hebt.
Vitamine D2
Er zijn twee belangrijke soorten vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 wordt aangemaakt door planten, terwijl vitamine D3 door ons lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht.
Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium uit de voeding en draagt bij aan het behoud van normale botten en spieren. Het ondersteunt ook de werking van het immuunsysteem.
IJzer
Vegetariërs kunnen een verhoogd risico lopen op een tekort aan ijzer. IJzer draagt bij aan de normale productie van hemoglobine, wat belangrijk is voor het transport van zuurstof in het bloed.
Omdat ijzer vooral in vlees voorkomt, lopen vegetariërs een groter risico op een tekort aan ijzer.
Calcium
Calcium is belangrijk voor het behoud van normale botten en tanden. Het komt voornamelijk voor in zuivelproducten, maar ook in groenten, noten en sommige broodsoorten. Vitamine D is nodig voor een goede opname van calcium uit de voeding. Vegetariërs die weinig of geen zuivelproducten consumeren, kunnen een verhoogd risico lopen op calciumtekorten. Een onvoldoende inname van calcium kan op de lange termijn invloed hebben op de gezondheid van botten.
Overweeg om met je arts of diëtist te overleggen of het gebruik van bepaalde supplementen geschikt is voor jouw dieetbehoeften.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.