Steeds meer en meer mensen maken de switch naar vegetarisch eten. Ze hebben daar ook goeie redenen voor; omwille van de gezondheid, religieuze redenen, om het milieu minder te belasten of omwille van het welzijn van de dieren. Elke dag vlees eten, we worden het op den duur wel beu en geloof het of niet maar de stap van minder vlees tot vegetarisch eten is snel gemaakt. Keerzijde van de medaille is dat mensen die vegetarisch/ veganistisch eten de kans op een tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen verhogen.
Welke voedingsstoffen komen vegetariërs vaak tekort?
Versta me niet verkeerd, door gevarieerd te eten kunnen vegetariërs voorkomen dat ze bepaalde voedingsstoffen missen. Door het drukke leven en soms gebrek aan ingrediënten is dat een moeilijke opdracht en treden bij veel vegetariërs tekorten op. Een tekort aan vitamine B12, vitamine D2, ijzer en/of calcium zijn de meest voorkomende.
Voor sommigen voedingsstoffen bestaan er dan ook geen plantaardige vervanging, zoals het geval is bij vitamine B12. Een belangrijk element is ook de spijsvertering want een goede darmflora is essentieel om vitamines en mineralen goed op te nemen in het lichaam.
Vitamine B12 is belangrijk voor vegetariërs
Vitamine B12 heb je nodig voor een goede weerstand, gezonde rode bloedcellen en je energievoorziening. Waaraan herken je een tekort aan vitamine B12? Er zijn diverse symptomen zoals vermoeidheid en zwak immuunsysteem, tinteling in handen en voeten, snelle hartslag en ademhaling, bleke huid en dof haar, pijnlijke tong, … Deze symptomen kunnen zich bij elke persoon anders uiten, dus neem zeker contact op met je dokter. Een bloedanalyse kan al veel vertellen.
Te verkrijgen als supplement: Vit-B12+
Vitamine D2 is belangrijk voor vegetariërs
Er bestaan meerdere soorten vitamine D en er zijn twee soorten vitamine D heel belangrijk voor de mens: vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 wordt op een natuurlijke manier aangemaakt door planten. Vitamine D3 wordt door ons lichaam aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan ultraviolette straling in zonlicht. Tijdens de winter hebben dan ook enorm veel mensen een tekort aan vitamine D, dit kan oplopen tot 67% van de Belgen.
Vitamine D is noodzakelijk om calcium op te nemen uit ons voedsel en zo zorgt het voor de ontwikkeling en het behoud van sterke botten. Verder beïnvloedt vitamine D ook de spierfunctie en draagt ze bij tot een normale werking van je immuunsysteem.
Te verkrijgen als supplement: Vit-D300+ of Vit-D1000+
IJzer is belangrijk voor vegetariërs
IJzertekort is de meest voorkomende vorm van voedingstekorten bij mensen. Symptomen hiervan zijn; vermoeidheid, bleekheid, kortademigheid bij inspanning, droge huid en haar, hartkloppingen,… Vooral vegetariërs, vrouwen die menstrueren, zwanger of net bevallen zijn, hebben een hoger risico op een tekort aan ijzer. IJzer is vooral aanwezig in vleeswaren en daarom lopen vooral vegetariërs hier groot risico op tekorten.
IJzer speelt een belangrijke rol in talrijke metabole processen in het menselijke organisme. Een tekort heeft invloed op de ontwikkeling en de fysieke weerstand van het lichaam. Studies tonen de rol die ijzer speelt bij de ontwikkeling en groei.
Te verkrijgen als supplement: Nano Iron | Colloïdaal IJzer (25ppm)
Calcium is belangrijk voor vegetariërs
Dit mineraal is belangrijk voor diverse lichaamsfuncties. Calcium zit vooral in zuivelproducten, maar ook in brood, noten en groenten is het terug te vinden ( echter in mindere mate ). Voor de opname van calcium uit de voeding is vitamine D nodig. Wie nauwelijks melkproducten gebruikt, loopt een groot risico op een calciumtekort. Dit kan leiden tot botontkalking.
Te verkrijgen als supplement: Calci-Mag+
Al gehoord van Spirulina?
Tot slot hebben we voor vegetariërs ook een heel goed supplement, namelijk Spirulina. Spirulina is een microscopisch kleine blauwgroene, eetbare alge en bevat vier vormen van bètacaroteen, ijzer, B-vitaminen, voornamelijk B2, B6 en B12. Zoals gezegd is zeker Vitamine B12 belangrijk voor vegetariërs. Daarnaast is Spirulina rijk aan gammalinoleenzuur (GLA) en bevat 60% eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten.
Spirulina heeft een hoge voedingswaarde en is zeer makkelijk verteerbaar. Kortom het is een rijke bron aan talrijke vitaminen, mineralen, antioxidanten en essentiële vetzuren.
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.