Ginkgo biloba: al eeuwen gekend en gebruikt

ginkgo biloba is goed voor cognitieve functie

Ginkgo biloba is gunstig voor de cognitieve functies; het geheugen, leervermogen en de concentratie. Maar vanwaar komt dit helende ingrediënt? En bij welke andere klachten kan het ook eventueel helpen?

De Ginkgoboom

Moeder Natuur is rijk aan planten en bloemen die in staat zijn heel wat lichamelijke of mentale klachten te verlichten of te verhelpen bij mens of dier. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat er veel geneeskrachtige kruiden zelf nog niet ontdekt zijn. Gelukkig is een van de meest effectieve medicinale planten, de Japanse notenboom of Ginkgo, wel bekend en verder verspreid over de wereld.

De boom behoort tot de laatste overlevende boom van de Ginkgoales familie en vind zijn oorsprong reeds in het geologisch tijdperk Perm ( 225 – 280 miljoen jaar geleden). De Ginkgoboom is afkomstig uit China en wordt makkelijk herkend door de speciale bladeren. De bladeren van de ginkgo bilobaboom zijn al eeuwen gegeerd omwille van de helende eigenschappen. Men maakt van de bladeren een kruid / extract / tinctuur die wereldwijd kan wordt gebruikt voor supplementen, thee én zelfs medicijnen.

Het bijzondere blad van deze boom is rijk aan geneeskrachtige inhoudsstoffen; flavonoïden, terpeenlactonen, plantensterolen en tanines. De bladeren van de boom worden vooral geplukt in de herfstperiode wanneer ze verkleuren van groen naar geel. De gele kleur toont de aanwezigheid van flavonoïden aan. Daarna worden ze volgens een specifiek proces gedroogd zodat de flavonoiden een hoge concentratie hebben en op die manier heel effectief en werkzaam is voor allerlei therapeutische doeleinden.  

Waarvoor is ginkgo biloba goed?

  • Ginkgo biloba ondersteunt de cognitieve functies (het geheugen, concentratievermogen en leervermogen)*
  • Ginkgo biloba ondersteunt de bloedcirculatie*

*Bovenstaande gezondheidsclaims van ginkgo biloba zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Studies over de werking van Ginkgo biloba bij Alzheimer

Deze degeneratieve ziekte valt onze hersenen aan met als gevolg een verminderd geheugen, achteruitgang in denken/ functioneren en gedragsveranderingen. Alzheimer is een vorm van dementie.

Er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van ginkgo biloba bij geriatrische patiënten om hun mentale scherpte te verbeteren. Tijdens deze 3-maand durende studie kregen de proefpersonen dagelijks 120mg ginkgo biloba. De andere kregen een placebo. Het resultaat?

De wetenschappers meldden dat degenen die het ginkgo-extract kregen alerter waren, hoger scoorden op psychometrische tests en een positievere kijk hadden op het leven dan degene in de placebogroep.

Diezelfde test werd ook uitgevoerd bij mensen die ouder waren dan 50 en tekenen vertoonden van een geheugenstoornis. De patiënten die ginkgo biloba-extract kregen, vertoonden een significante verbetering in vergelijking met degenen die een placebo kregen. Naast het aantonen dat ginkgo-extract een gunstig effect heeft op mild tot matig geheugenverlies van organische oorsprong, onthulde de studie dat EEG-metingen onder de proefpersonen een verbeterde hersenfunctie aangaven. Dit ondersteunt ander onderzoek dat heeft aangetoond dat ginkgo biloba de snelheid van informatieoverdracht door zenuwcellen verhoogt.

Studies over de werking van Ginkgo biloba bij hoofdpijn

Hoofdpijn kan het gevolg zijn van heel wat uiteenlopende factoren. Of het nu een teken is van emotionele stress, een hoge bloeddruk, hormonale veranderingen, sinusitis,… het is nooit fijn en we willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf.

In 1975 werd een studie gedaan waar proefpersonen, die gedurende een lange periode lijden aan migraine, ginkgo biloba kregen toegediend. Het resultaat was een verbetering of “zo goed als genezing” van 80% van de patiënten. Ginkgo biloba wordt sindsdien vaak naar boven geschoven als werkzaam supplement tegen migraine.

Ginkgo bij aandoeningen van de bloedsomloop

Zonder een constante bloedtoevoer zouden we niet kunnen leven. Indien deze constante stroom van zuurstofhoudend bloed wordt verstoord, kunnen er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Klinische experimenten bij mensen hebben aangetoond dat ginkgo biloba een significante toename van de bloedstroom kan veroorzaken bij patiënten met vaatstoornissen.

In tegenstelling tot andere bloedsomloop bevorderende middelen, tonen studies dat ginkgo biloba de bloedtoevoer verhoogt, niet alleen naar gezonde delen van de hersenen, maar ook naar de-door-ziekte beschadigde gebieden.

Ginkgo biloba verbetert de bloedstroom niet alleen in de grote bloedvaten, maar ook in de kleine vaten zoals de haarvaten van het lichaam. Een rapport onthulde dat ginkgo biloba de microcirculatie door de haarvaten van het lichaam verhoogt. Ginkgo biloba is een natuurlijke bloedverdunner, dus mag niet samen met andere bloed verdunnende middelen worden genomen.

Ginkgo als vrije radicalen vernietiger

Een van de meest opvallende eigenschappen van ginkgo biloba is de antioxiderende, vrije-radicale vernietigende eigenschappen. Zoals vitamine A, bètacaroteen, vitamine C, vitamine E, selenium etc. helpt ginkgo biloba het lichaam te zuiveren van potentieel schadelijke vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn typisch toxische-zuurstofmoleculen die de meeste moleculen die ze vasthouden ernstig beschadigen (celmembranen en vetmoleculen zijn de favoriete doelwitten van vrije radicalen). Andere vrije radicalen krijgen we binnen in ons lichaam via voeding of luchtvervuiling, stralingen, virussen, etc. Ons wapenen hiertegen met antioxidanten is dus zeker aangewezen.

De meeste Nutri-Bel klanten gebruiken ginkgo biloba om de cognitieve functie te ondersteunen. In Duitsland zijn er talloze medicijnen op de markt met dit ingrediënt, dus de waarde van dit ingrediënt valt niet meer te ontkennen. Ben jij al fan van ginkgo biloba en zo ja, waar merk jij het verschil? Deel het gerust met ons in de reacties hieronder.  

– Literatuur: Ginkgo Biloba: the amazing 200 mollion-year old healer. Frank Murray. Foreword by Stephen E. Langer, M.D.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?