Wat gebeurt er als je stopt met de pil?

wat gebeurt er als je stopt met de pil

Er zijn verschillende redenen waarom je zou stoppen met de anticonceptiepil te slikken. Je wil zwanger worden, je wil geen bijkomende hormonen meer slikken of je kiest voortaan voor een ander type anticonceptie. Wat gebeurt er als je stopt met de pil? En de vraag is: wat zijn daar de voor- of nadelen van? Ik zet ze voor jou op een rijtje en vertel over mijn eigen ervaring. 

Stop met de pil op een veilige manier

Je bent ooit begonnen met de pil om onder andere een zwangerschap te voorkomen, je menstruatie te reguleren of puistjes te verminderen. De reden waarom je hiermee wil stoppen kan ook erg verschillen. Denk eraan dat je dit op een veilige manier doet en het liefst in samenspraak met je huisdokter/ gynaecoloog/ gezondheidstherapeut. Op die manier krijg je het nodige advies en kom je meer te weten komen over de mogelijke bijwerkingen eens je stopt met de pil.

De pil blijft de meest populaire keuze bij vrouwen als anticonceptiemiddel. Je kan de pil op elk moment zelf stoppen, je hoeft je strip niet uit te nemen. Het is belangrijk om te weten hoe snel je zwanger kunt worden en wat de opties zijn qua voorbehoedsmiddelen als je niet zwanger wilt worden. Het gevolg als je stopt, is dat je cyclus een beetje in de war zal zijn de eerste maanden. Dat is perfect normaal. Wil je meer weten over wanneer én waarom ik gestopt ben met de pil? Lees dan het blogberichtje waarin ik zeer openhartig vertel over mijn ervaring met afwijkende cellen in de baarmoederhals.

Een onregelmatige cyclus door te stoppen met de pil

Tijdens het nemen van de pil, is de menstruatie heel makkelijk op te volgen qua timing. Eens je stopt met het nemen van de pil, kan het een paar maanden duren voordat je menstruatiecyclus is hersteld. Het betrouwbare schema was te wijten aan de hormonen in de pil. Die hormonenbalans wordt weer in disbalans gebracht en daardoor krijg je een onregelmatige cyclus. Goed nieuws, want er zijn vandaag de dag verschillende applicaties die je op je gsm kan installeren om je cyclus zelf op te volgen. Weg met onverwachte bloedingen en een slecht humeur, tenminste als je je een beetje kan voorbereiden.

De app Eve is gratis en werkt als “maandstonden-tracker & ovulatie tracker”. Je kan het zien als een community waar je als actief lief ook meer zal bijleren over anticonceptie, seks, zwangerschap, menstruatie, etc. Nog een andere leuke app is Clue. Clue is meer dan een maandstonden-tracker, het is een nauwkeurige menstruatiekalender, ovulatie-app en vruchtbaarheids-tracker. Deze helpt je ook de ​​menstruatiecyclus te begrijpen. Je krijgt voorspellingen, symptomen en kalenderherinneringen specifiek voor jouw menstruatie. Ik gebruik zelf Clue.

Stoppen met de pil = zware en pijnlijke regels

Je menstruatie kan zwaarder en pijnlijker zijn dan in de periode dat je wel de pil nam. Als je veel bloedingen en pijn had voordat je met de pil begon, zullen die klachten waarschijnlijk terugkeren. De meeste hormonale anticonceptiemiddelen werken door te voorkomen dat je ovuleert. Dus zodra je lichaam het ovuleren opnieuw start, kan je milde krampen aan één kant van je bekken voelen terwijl een eicel van de eierstok loskomt. Tijdens een menstruatiecyclus vind er een ovulatie of eisprong plaats, dat is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat.

Brazolin+ is een natuurlijk supplement die specifiek voor vrouwen goed is om de hormonen in balans te brengen. Wat was mijn ervaring door te stoppen met de pil? De bloedingen zijn vermindert, mijn libido is verhoogt en heb ik minder klachten die daarmee gepaard gingen zoals een opgeblazen buik, steken in mijn buik, pijn in mijn onderrug, …

Een andere bijwerking dat je kan ondervinden door te stoppen met de pil, is meer vaginale afscheiding. Vaginale afscheiding vervult een belangrijke huishoudelijke functie in het vrouwelijke voortplantingssysteem. Het is een vloeistof, dat gemaakt wordt door klieren in de vagina en baarmoederhals, en zal dode cellen en bacteriën afvoeren. Hierdoor blijft de vagina ‘proper’ en worden vaginale infecties voorkomen. De vaginale afscheiding kan variëren door het moment in je cylcus. Er zal bijvoorbeeld meer afscheiding zijn als je ovuleert, borstvoeding geeft of seksueel opgewonden bent.

Een hoger libido en een lager gewicht

Er zijn heel wat vrouwen die merken dat het nemen van de pil hun libido verlaagt.  Wat gebeurt er als je stopt met de pil? Na het stoppen met de pil, zal je merken dat je libido opnieuw toeneemt. Er zijn natuurlijke genoeg andere zaken die je libido-niveau beïnvloeden. Zo kan gezonde voeding en lichaamsbeweging ook een middel zijn om je libido te boosten, zowel bij man als vrouw.

Je gewicht kan afnemen door te stoppen met de pil. Vrouwen die een progestageen-type gebruikten (zoals injecties, hormonale spiraaltjes of pillen), zijn mogelijk een paar kilo aangekomen daardoor. Een voordeel van te stoppen met de pil, is dus dat de weegschaal enkele kilo’s minder zal aanwijzen. Als je wilt afvallen, krijg je natuurlijk meer resultaat door een gezonde levensstijl en meer lichaamsbeweging dan te stoppen met de pil.

Wil je zwanger worden?

Stop jij met de pil omdat je wil zwanger worden? Lees dan ook zeker ons blogberichtje over de supplementen die je best inneemt voor/ tijdens de zwangerschap. Denk eraan dat je baby tijdens de hele zwangerschap afhankelijk is van de voeding die jij opneemt. Gedurende de zwangerschap zijn de behoeften van bepaalde voedingsstoffen heel erg hoog. Als je de voedingstoffen niet voldoende uit voeding kan halen, kan je gynaecoloog aanraden om eventueel enkele voedingssupplementen in te nemen, waarvan foliumzuur de meest bekende is.

De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat onze klanten zeggen
469 beoordelingen
× Gratis advies nodig?