Wereldwijd kampt 10% van de koppels die een kindje proberen te verwekken met vruchtbaarheidsproblemen. De vraag is dan vaak: aan wie ligt het? Een emotioneel zeer geladen vraag. De wetenschap zegt dat 50% van de vruchtbaarheidsproblemen te maken hebben met een oorzaak bij de mannen. En vaak is de oorzaak trage zwemmers. Wat kan je eraan doen?
Slechte spermakwaliteit: alarmerende cijfers
De afgelopen jaren zijn er heel wat studies gedaan die aantonen dat de spermakwaliteit in sommige regio’s afneemt. Wereldwijde cijfers suggereren dat de spermaconcentratie in 40 jaar tijd is gehalveerd – en het tempo van de achteruitgang versnelt! Deze cijfers zijn alarmerend. Als het gaat om bewegelijkheid zien we dat het aantal mannen met een normaal totaal aantal beweeglijke zaadcellen de afgelopen 16 jaar met ongeveer 10% is afgenomen.
Er zijn verschillende factoren die mogelijk bijdragen aan deze achteruitgang waaronder; een ongezonde levensstijl, de blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen, slechte voeding, veel stress etc. Het is dus geen verrassing dat heel wat mannen op zoek zijn naar manieren om hun spermakwaliteit- en de bewegelijkheid ervan te verbeteren.
Trage zaadcellen ofwel trage zwemmers: wat kan je doen?
Een trage spermamotiliteit ( = trage bewegelijkheid van spermacellen ) is een vaak voorkomende oorzaak bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen. Ik som 8 factoren op die de bewegelijkheid van sperma of de spermakwaliteit kunnen helpen verbeteren;
- Een gezonde levensstijl: er een gezonde levensstijl op nahouden, is cruciaal. Niet alleen voor de bewegelijkheid van je zaadcellen, maar voor allerlei lichamelijke klachten. Een goed, gevarieerd en gezond voedingspatroon bevat veel fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Beperk of nóg beter, vermijd, overmatig alcoholgebruik, roken en drugs. Deze ongezonde gewoonten kunnen een uiterst negatieve invloed hebben op je spermakwaliteit.
- Voldoende lichaamsbeweging: elke dag minimaal 30 minuten bewegen is ook essentieel voor een gezond lichaam. Onderzoekers aan de Universiteit van Cordoba bevelen fysieke activiteit aan om het proces van spermaproductie te reguleren. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology en tonen heel duidelijk verbeterde hormoonspiegels én een verbeterde spermaproductie bij fysiek actieve mannen in vergelijking met mannen die minder actief zijn.
- Veel water drinken: het is aangetoond dat voldoende mineraalwater drinken ook een positief effect heeft op de spermaproductie en de algehele spermakwaliteit. Net als andere lichaamsvloeistoffen hangt de spermaproductie in de teelballen af van hoeveel water je drinkt. Te weinig water drinken of uitdroging kan leiden tot erectieproblemen, een lage spermaproductie en een grotere kans op prostaatinfecties.
- Stress vermijden: ik kan dit niet genoeg benadrukken: veel stress heeft een negatieve invloed op de mannelijke vruchtbaarheid. Stress zorgt sowieso al voor heel wat lichamelijke klachten, zeker als dit langdurig is, maar onderschat ook de invloed niet op je spermakwaliteit. Volgens onderzoekers kan stress leiden tot een verminderd testosteron, een lager aantal zaadcellen, een lagere spermaproductie en een verminderde beweeglijkheid van het sperma ofwel trage zwemmers.
- Hitte vermijden: langdurige blootstelling aan zeer hoge temperaturen kan de productie en beweeglijkheid van sperma negatief beïnvloeden. Gebruik als man dus zo min mogelijk zetelverwarming in je auto, en beperk de bezoekjes aan bubbelbaden of sauna’s. Fietsen is gezond? Absoluut! Maar hou er rekening mee dat je dan vaak strakke fietsbroeken draagt. En dat gecombineerd met langdurig op een fietszadel zitten, kan wrijving en druk op de teelballen veroorzaken. Hierdoor kunnen ook de teelballen oververhit raken. Mannen dragen beter losse korte broeken en moeten vaker pauzes nemen tijdens langere ritten. Tot slot is ook een laptop op je schoot zetten uit den boze. Deze geeft veel warmte af en is een gekende hormoonverstoorder, daar lees je hier meer over.
- Een gezond gewicht: eengezonde levensstijl én regelmatig bewegen gaat hand-in-hand met een gezond gewicht. Bijvoorbeeld zwaarlijvigheid wordt geassocieerd met een slechte spermakwaliteit en een hormonale disbalans.
- Regelmatige seksuele activiteit: ejaculatie kan helpen om het sperma gezond te houden. Vermijd echter teveel masturbatie indien je met je partner probeert om zwanger te worden. Frequent mannelijke ejaculatie heeft niet veel effect op je vruchtbaarheid, maar sommige gegevens tonen aan dat je sperma de beste kwaliteit heeft na twee tot drie dagen zonder ejaculatie.
- Supplementen: er bestaan supplementen die kunnen helpen bij de bewegelijkheid van sperma. Voedingssupplementen met de mineralen zink en selenium hebben bij mannen positieve effecten op de beweeglijkheid van het sperma.
Supplementen die de mannelijke vruchtbaarheid ondersteunen
Zink is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de mannelijke vruchtbaarheid. Het is essentieel voor de productie van sperma, de morfologie van het sperma, het aantal zaadcellen en een goede werking van het sperma. In studies is de zinkconcentratie in sperma direct gerelateerd aan de spermakwaliteit – mannen met onvruchtbaarheid hebben doorgaans een laag zinkgehalte in hun sperma.
Selenium draagt bij tot een normale spermatogenese ( = de productie van zaadcellen ). Studies tonen aan dat het niet krijgen van voldoende selenium een negatieve invloed heeft op de gezondheid van het sperma, en mannen met onvruchtbaarheid hebben vaak lagere niveaus van dit mineraal in hun bloed.
Tot slot hebben antioxidanten zoals vitamine C en coenzymQ10 ook een positieve invloed op de mannelijke vruchtbaarheid omdat het ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen.
Kies altijd voor een kwaliteitsvol supplement met een hoge concentratie van de voedingsstof en een goede opneembaarheid.
Proberen jij en je partner al even om zwanger te worden, maar zonder succes? Het is geen fijne gedachte, maar het kan dus te maken hebben met trage zwemmers. Laat een uitgebreide bloedanalyse doen en ga na of er sprake is van bepaalde vitaminetekorten of een hormonale disbalans. Als dat allemaal in orde is, overweeg je best om een vruchtbaarheidsspecialist te raadplegen.
-
Zinkimmun (90tabl)€27,00
-
Coenzym Q100 (90caps)€78,00
- online
– https://www.mdpi.com/2079-7737/12/1/70
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6524745/
– https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0302283821019825?via%3Dihub
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33804600/
– https://www.researchgate.net/publication/278302108_Selenium_in_Fertility_and_Reproduction
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31375368/
De informatie op onze blog is louter informatief. Onze tips of adviezen die we in de blogartikels meegeven, vervangen in géén geval het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij klachten of ziekte steeds uw behandelende gezondheidstherapeut/ arts of apotheker.*